Ortopezii de la Spitalul Municipal din Bucuresti au invatat sa opereze prin tehnici minim invazive.
Interventiile au fost transmise on-line. Medicii ortopezi de la Spitalul Universitar din Bucuresti au realizat ieri si astazi doua interventii ultramoderne pentru articulatiile genunchilor, prin tehnici chirurgicale minim invazive, sub supravegherea unui profesor austriac de la Spitalul General "Stolzape" din Austria.
Mai exact, a fost vorba despre doua artroplastii de genunchi, facute unor pacienti care sufereau de artroza. Interventiile au fost transmise on-line pe site-ul Spitalului Universitar de Urgenta Bucuresti.
Lipsa de miscare favorizeaza artroza Artroza este o afectiune care dauneaza articulatiilor, cauzand dureri si, uneori, chiar imposibilitatea de a efectua miscari simple. Boala afecteaza in special articulatiile genunchilor, umerilor, cotului, incheieturii pumnului si gleznelor.
"Este o boala a lumii moderne, ale carei cauze nu se cunosc exact. Factorii favorizanti sunt sedentarismul si alimentatia dezechilibrata", explica conferentiarul Radu Radulescu, ortoped in cadrul Sectiei de Ortopedie la Spitalul Universitar din Bucuresti.
Medicul spune ca, in ultimii ani, numarul pacientilor care sufera de aceasta boala a crescut cu 10%-15%, dovada fiind si numarul mare de artroplastii care se efectueaza in spitalele care au sectii de ortopedie. "La noi, in fiecare an se opereaza 200-250 de pacienti cu aceasta afectiune", precizeaza medicul Radu Radulescu.
"Artroplastiile sunt inca o noutate" Desi permit o recuperare mai rapida a pacientilor, tehnicile minim invazive sunt folosite mai rar la noi in tara fiindca necesita utilizarea unui instrumentar deosebit.
"Astfel de operatii sunt inca o noutate pentru Romania si se aplica deocamdata in cazuri izolate", mai spune medicul. Fata de operatiile clasice, tehnicile minim invazive permit pacientilor sa se intoarca acasa dupa aproximativ doua saptamani de la efectuarea interventiei si sa-si reia activitatile cotidiene.
"Daca la operatia clasica recuperarea se face in patru saptamani, la cea moderna, perioada se reduce la jumatate", adauga ortopedul. Inciziile in cazul interventiilor moderne sunt mult mai mici (sapte centimetri in loc de 15), ceea ce inseamna ca "structurile articulare sunt mai putin taiate". "Implantul care se pune, o proteza sintetica, este insa acelasi.
Diferenta este doar de tehnica si de instrumentar", mai spune medicul Radu Radulescu. O astfel de operatie dureaza aproximativ o ora si jumatate, iar spitalizarea nu depaseste 12 zile. Dupa montarea articulatiilor sintetice si o perioada de recuperare de aproximativ doua saptamani, pacientii pot practica sport.
Simptome si medicamente contra artrozei
> dor articulatiile umerilor, cotului, incheieturii pumnului, gleznelor si genunchilor;
> durerile sunt ascutite, apar in special in cazul unor miscari exagerate sau dupa o perioada in care nu s-a facut miscare;
> problemele apar in special dimineata, dar pot disparea dupa cateva minute de miscare;
> uneori, si miscarile simple, cum ar fi deschiderea unui borcan, curatarea fructelor de coaja sau incheierea nasturilor pot provoca neplaceri;
> alte semne sunt inrosirea articulatiilor si cresterea temperaturii locale;
> medicamentele nu vindeca boala, dar pot ameliora durerile;
> se folosesc produse antiinflamatorii, dar numai la recomandarea specialistilor;
> eficiente sunt si unguentele care se aplica pe zona dureroasa, de cateva ori pe zi.
EXEMPLE Centre unde se fac artroplastii
In Bucuresti
1. Spitalul Universitar de Urgenta
2. Spitalul de Urgenta Floreasca
3. Spitalul clinic de urgenta Elias
4. Spitalul clinic de urgenta "Bagdasar-Arseni"
5. Spitalul clinic de urgenta Militar Central
6. Spitalul clinic de urgenta "Sf. Ioan"
7. Spitalul clinic de ortopedie-traumatologie Foisor
8. Spitalul clinic Colentina
In Tara
1. Spitalul Judetean din Cluj
2. Spitalul Judetean din Iasi
3. Spitalul Clinic Judetean Mures
4. Spitalul Clinic Municipal Timisoara
5. Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Constanta