Operaţii gratuite de micşorare a sânilor

Pentru că riscă să sufere complicaţii la coloana vertebrală, femeile care au sânii prea mari pot fi operate în spitalele publice.

Operaţia de micşorare a sânilor e văzută de cele mai multe românce ca una cosmetică, ce costă mult. Drept urmare, puţine femei trec pragul doctorilor pentru a cere ajutor atunci când durerile de spate, cauzate de kilogramele în plus, nu le mai dau pace.   Sistemul public de asigurări acoperă însă intervenţiile chirurgicale de reducţie mamară pentru că femeile pot avea probleme grave din cauza modificărilor care apar la coloana vertebrală.   Pentru a face gratuit operaţia, doritoarele trebuie să fie cu plata la zi la fondul de asigurări de sănătate. Intervenţia chirurgicală nu e foarte complicată, însă lasă în urmă ceva cicatrice.   O intervenţie reparatorie, nu una cosmetică

„Există printre românce ideea preconcepută că micşorarea sânilor ar putea cauza cancer de sân (idee infirmată de toate studiile apărute în lume) şi că intervenţia ar fi scumpă. Ca urmare, o mică parte dintre pacientele care efectiv au nevoie de reducaţie mamară se adresează medicilor”, comentează Dumitru Totir, medic primar chirurgie plastică şi reconstructivă la Spitalul de Urgenţă Floreasca, din Bucureşti.

Operaţia de micşorare a sânilor nu e una de chirurgie cosmetică, ci reparatorie. „Un sân foarte mare poate da dureri de spate, modificări grave la coloana vertebrală, dar şi leziuni dermatologice”, mai spune specialistul în chirurgie plastică. În consecinţă, casa de asigurări acoperă cheltuielile pentru acest tip de operaţii făcute în sistemul public româncelor care au asigurare.

„Atenţie, însă, e vorba doar despre operaţiile de micşorare, nu şi de ridicare a sânilor căzuţi. În România nu există o cantitate care trebuie redusă pentru ca intervenţia să fie plătită. În alte ţări, se pune condiţia ca rezecţia să fie de minimum 500 de grame pentru ca operaţia să fie plătită de asigurări”, mai explică medicul.   Operaţia de reducţie mamară nu e una complicată, însă lasă în urmă cicatrice. „Nu e o intervenţie dureroasă pentru femeie. În sistemul public, pacienta stă internată cel mult o săptămână, în privat poate pleca a doua zi. În principiu, se poate pleca a doua zi din spital. Semne rămân acolo unde se face incizia, însă acestea depind şi de tehnica folosită”, mai explică chirurgul plastician Dumitru Totir.

Majoritatea româncelor care vor să-şi mic şoreze sânii ajung în clinici private de chirurgie estetică, unde intervenţia costă cel puţin 1.500 de euro.  

"O mică parte dintre româncele care au nevoie de reducţie mamară merg la medic." - Dumitru Totir, chirurg plastician