Prima trombectomie mecanică din România a fost realizată săptămâna aceasta la Timișoara, salvând viața unui bărbat din Timiș, care nu avea nicio șansă, după ce a suferit cel de-al treilea accident vascular cerebral. Medicii de la Spitalul Județean Timișoara au fost ajutați în timpul intervenției de doi specialiști care s-au școlarizat în Franţa, Cristian Mihalea, radiolog, şi Raoul Pop, neurolog.
Găsit în comă în casă
„Este vorba despre un pacient de 67 de ani, care și-a pierdut cunoștința la domiciliu, iar când a ajuns la spital era deja în comă. După investigația CT (n.r. - computer tomograf), a fost pus diagnosticul de ocluzie arteră bazinală. Pacientul avea contraindicaţie de injectabil intravenos, era la al treilea AVC (n.r. - accident vascular cerebral), avea un risc de deces foarte mare. Operaţia a durat trei ore. A două zi i s-a făcut o nouă investigație CT, leziunile erau infinit mai mici, acopereau doar o mică parte din trunchi”, a explicat dr. Cristian Mihalea.
În general, în cazul unui atac vascular cerebral, tratamentul aplicat constă într-o injecție care se face în primele 4-5 ore. Pentru pacienții la care nu se poate face injecția, singura șansă este extragerea mecanică a cheagului, la care se ajunge, cu ajutorul angiografului, prin artere, procedură care până acum nu a mai fost realizată în România.