ONU. Reuniune de urgenţă. News alert

Consiliul de Securitate al ONU s-a reunit marţi cu uşile închise pentru a discuta situaţia din Sudan, după represiunea sângeroasă a protestatarilor, soldată cu 40 de morţi şi după anunţul regimului militar de la Khartoum de a organiza alegeri în următoarele 9 luni, informează AFP potrivit Agerpres.

China, sprijinită de Rusia, a blocat marţi, în Consiliul de Securitate al ONU, un text care condamna uciderea de civili în Sudan şi făcea apel la încetarea imediată a violenţelor, transmite AFP, citând Agerpres. 

„Este nevoie de o întoarcere urgentă la masa negocierilor", a declarat Christoph Heusgen, ambasadorul german la ONU, înaintea reuniunii solicitate de ţara sa şi de Marea Britanie."Suveranitatea nu poate proveni din ţeava unei puşti", a continuat diplomatul german.

„Să convoci acum alegeri anticipate este o negare a democraţiei", a mai afirmat ambasadorul Heusgen, care a apreciat că nu sunt întrunite condiţiile pentru organizarea unui scrutin.

Marea Britanie şi Germania au circulat un comunicat în care regimul militar de la Khartoum şi protestatarii erau chemaţi să "continue să colaboreze în vederea atingerii unei soluţii consensuale la criza în curs".

China respins ferm documentul, iar Rusia a insistat să se aştepte un răspuns din partea Uniunii Africane.„Comunicatul propus era dezechilibrat" a considerat adjunctul ambasadorului rus la ONU Dimitri Polianski, care a îndemnat la multă prudenţă în această situaţie.

După eşecul din Consiliul de Securitate, opt state europene au condamnat într-un comunicat comun "atacurile violente din Sudan de către serviciile de securitate sudaneze la adresa civililor". Belgia, Marea Britanie, Franţa, Germania Italia, Polonia, Olanda şi Suedia au apreciat că anunţul unilateral al Consiliul militar sudanez "de încetare a negocierilor, de numire a unui guvern şi de convocare a alegerilor într-un termen prea scurt este îngrijorătoare".

O reuniune a Consiliului de pace şi securitate al Uniunii Africane, prevăzută să aibă loc miercuri, va discuta despre criza din Sudan.

Condamnările comunităţii internaţionale s-au succedat după dispersarea forţată a protestatarilor instalaţi în faţa ministerului apărării.

Mişcarea de protest din Sudan a respins marţi anunţul Consiliului militar de tranziţie privind organizarea de alegeri în termen de 9 luni şi a chemat la continuarea mobilizării. Asociaţia profesioniştilor sudanezi, element cheie al mişcării, a chemat "la grevă şi nesupunere civilă până la răsturnarea regimului".

Convocarea de alegeri anticipate de către regimul militar de la Khartoum a fost respinsă şi de Marea Britanie, SUA şi Norvegia într-un comunicat comun dat publicităţii marţi.

„Poporul sudanez merită o tranziţie în linişte, condusă de civili, care să poată stabili condiţiile pentru alegeri libere şi corecte şi nu alegeri impuse în grabă"."Facem apel la un transfer negociat al puterii spre o guvernare civilă, aşa cum este solicitat de poporul sudanez", au spus cele trei ţări.

Junta militară care guvernează Sudanul a anunţat marţi că anulează măsurile pe care le convenise cu mişcarea civilă contestatară şi convocarea de alegeri anticipate în termen de 9 luni. Consiliul militar interimar a spus că "regretă" violenţele de luni, invocând o "operaţiune de curăţire" a unei zone din apropierea locului în care erau instalaţi protestatarii care a degenerat.