Urmează o foamete „de proporții biblice”! Avertismentul, de la cel mai înalt nivel

David Beasley, șeful Programului alimentar mondial (PAM), susține că este necesară o acțiune urgentă la scară globală pentru a evita o catastrofă umanitară, notează bbc.com.

Declarațiile au fost însoțite de publicarea unui studiu terifiant, în care experții PAM estimează că numărul celor care suferă de foame ar putea exploda în perioada următoare de la 135 de milioane în prezent, la peste 250 de milioane. Cei mai expuși sunt, potrivit cercetării locuitorii din 10 țări afectate de conflicte, criză economică și schimbări climatice-Yemen, Republica Democrată Congo, Afganistan, Venezuela, Etiopia, Sudanul de Sud, Sudan, Siria, Nigeria și Haiti.

Studiul susține  că în Sudanul de Sud, 61% din populație a fost afectată de criza alimentară anul trecut. Chiar înainte de criza din sănătate, unele părți din Africa de Est și Asia de Sud se confruntau deja cu deficiențe alimentare grave cauzate de secetă și de cele mai grave invazii de lăcuste din ultimele decenii.

Adresându-se Consiliului de Securitate al ONU în cadrul unei conferințe video, David Beasley a spus că lumea trebuie „să acționeze cu înțelepciune și să acționeze rapid”. „Am putea fi confruntați cu mai multe foamete cu proporții biblice în câteva luni”, a spus el adăugând că „adevărul este că nu avem timpul de partea noastră”.

Într-un apel la acțiune, el a adăugat: „Cred că, prin expertiza și parteneriatele noastre, putem reuni echipele și programele necesare pentru a face ca pandemia Covid-19 să nu devină o catastrofă a crizei umane și alimentare”.

Arif Husain, economistul principal al PAM, a declarat că impactul economic al pandemiei este potențial catastrofal pentru milioane de oameni:"Este o lovitură de ciocan pentru milioane de oameni care mai pot mânca numai în cazul în care au un salariu".

" Trebuie să acționăm colectiv acum pentru a atenua impactul acestei catastrofe globale."

PAM alimentează peste 12 milioane de yemeniți în fiecare lună, dintre care 80% sunt în zone controlate de forțele Houthi.

Yemenul a confirmat primul său caz de Covid-19 la începutul acestei luni, agențiile umanitare avertizând că boala ar putea copleși rapid sistemul de sănătate slăbit al țării.