Gutteres susține terorismul palestinian, acuză Israelul

António Guterres. Sursa foto. wikipedia

Guvernul israelian l-a acuzat pe secretarul general al ONU, Antonio Guterres, că susține terorismul palestinian și implicit Hamas, după ce politicianul socialist portughez a făcut un nou apel la oprirea operațiunii militare de eliminare a Hamas, gruparea teroristă vinovată de masacrul din Israel de pe 7 octombrie.

Antonio Guterres a spus că violențele comise de Hamas nu pot justifica în niciun caz pedeapsa colectivă împotriva „poporului palestinian”. În cadrul Consiliului de Securitate al ONU, secretarul general al Națiunilor Unite a solicitat, din nou, o încetare umanitară a focului.

Antonio Guterres, acuzat că susține teroriștii

Declarația lui Antonio Guterres a revoltat oficialii de la Israel. Ministrul israelian de Externe, Eli Cohen, a scris imediat pe platforma X, fosta Twitter:

„Apelul lui Guterres de a se alia cu Hamas şi de a cere încetarea focului îi dezonorează poziţia”.

Cohen a subliniat că recurgerea la articolul 99, în contextul în care acesta nu a fost utilizat în cazul conflictelor din Ucraina sau din Siria, reprezintă un alt exemplu de adoptare a unei poziții parțiale și unilaterale din partea secretarului general al ONU.

„O încetare a focului în acest moment ar împiedica prăbuşirea organizaţiei teroriste Hamas, care comite crime de război şi crime împotriva umanităţii şi i-ar permite să continue să conducă Fâşia Gaza”, a avertizat el.

Cohen a mulțumit SUA pentru sprijinul acordat în războiul din Israel

După ce l-a atacat pe Antonio Guterres, Cohen a exprimat recunoștința față de Statele Unite pentru sprijinul continuu în eforturile de aducere a ostaticilor acasă și eliminare a organizației teroriste Hamas. Acest demers este văzut ca un pas crucial pentru construirea unui viitor mai prosper în regiune.

La rândul său, Ministrul apărării israelian, Yoav Gallant, a menționat pe aceeași rețea socială că o încetare a focului recompensează Hamas și pune capăt speranțelor de eliberare a ostaticilor ținuți în Gaza.

Fâșia Gaza. Sursa foto: Twitter (X)

„Sprijiniţi Israelul în misiunea noastră: luptăm pentru viitorul nostru şi luptăm pentru lumea liberă”, a spus el.

Gallant a mulţumit, de asemenea, Statelor Unite pentru „leadership-ul lor îndrăzneţ” în sprijinul Israelului.

Antonio Guterres a invocat pentru prima oară articolul 99 din Carta ONU

„Condamn fără rezerve” atacurile Hamas din 7 octombrie, însă „violenţele comise de Hamas nu pot justifica în niciun fel pedepsirea colectivă a poporului palestinian”, a afirmat Antonio Guterres.

El a utilizat pentru prima dată miercuri articolul 99 din Carta ONU pentru a convoca această reuniune excepțională a Consiliului de Securitate referitoare la o chestiune care ar putea amenința menținerea păcii și securității internaționale.

„Dacă lansarea fără discernământ de rachete de către Hamas asupra Israelului şi utilizarea civililor ca scuturi umane sunt încălcări ale legilor războiului, un astfel de comportament nu absolvă Israelul de propriile încălcări”, a insistat Antonio Guterres, potrivit Agerpres.