Agenția ONU pentru refugiați (UNHCR) a anunțat astăzi, cu ocazia Zilei Mondiale a Refugiatului, ca în 2015 s-a atins un numar de 65.3 milione de refugiați în întreaga lume care fug din calea conflictelor și a persecuțiilor.
Potrivit unui raport publicat de ONU, din anul 2014 până în 2015 s-a depășit numărul refugiaților cu aproape 6 milioane, numărându-se în urma ultimului raport 65.3 milioane de refugiați în întreaga lume. Ceea ce înseamnă că unul din 113 oameni de pe glob este fie solicitant de azil, fie strămutat, fie refugiat, și că în fiecare minut sunt strămutate 24 de persoane, comunică Agerpres.
Potrivit comunicatului publicat de UNHCR, numărul persoanelor care și-au părăsit țara a ajuns la 21.3 milioane, iar a celor care și-au părăsit domiciliul fără a părăsi țara depășește 40 de milioane. Peste 3 milioane de refugiați au solicitat azil în țările industrializate, Germania fiind țara cu cele mai multe înregistrări, urmată de Statele Unite ale Americii.
Filippo Grandi, înaltul comisar al ONU pentru refugiați, a precizat că "factorii care îi amenință pe refugiați s-au înmulțit". Un număr înspăimântător de refugiați și de migranți mor pe mare în fiecare an, iar pe cale terestră persoanele care fug din calea războiului nu-și pot continua călătoria deoarece frontierele sunt închise.”.
Conform cifrelor comunicate în raport, țările care au primit ce l mai mare număr de refugiați sunt: Turcia (2.5 milioane), Pakistan (1.6 milioane), Liban (1.1 milioane), Iran (949.000), Etiopia (736.100) și Iordania (664.100). De departe, țara din care provin cei mai mulți refugiați se află Siria (4.9 milioane), urmată de Afganistan (2,7 milioane) și Somalia (1,1 milioane).
51% dintre refugiații de la nivel mondial sunt copii, dintre care mulți pleacă singuri din țările lor, fapt reflectat de cele aproape 100.000 de solicitări de azil prezentate de copii care au fost separați de familiile lor. Este cel mai mare număr de copii înregistrat vreodată de agenția ONU și "dovedește faptul că fenomenul imigrației globale afectează în mod disproporționat viețile celor tineri", se scrie în raport, potrivit Agerpres.
Potrivit oficialilor ONU, soluțiile ar fi puține pentru refugiați, deoarece aceștia nu pot reveni în țările lor. Doar 107.000 au fost primiți prin procedeul relocării în 30 de țări, ceea ce reprezintă doar 0,66% din numărul total de refugiați înregistrat de UNHCR.