Organizaţiile nonguvernamentale care au semnat parteneriatul pentru o Politică Agricolă Echitabilă şi Sustenabilă (PAES) cer ca reformarea Politicii Agricole Comune (PAC) să asigure atât protejarea resurselor naturale, cât şi livrarea de bunuri publice şi sprijinirea fermierilor care le produc, potrivit unui comunicat de presă.
Reprezentanţii PAES au analizat poziţia României privind reforma PAC, propusă pentru dezbatere de către Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) la sfârşitul anului trecut. Mai mult, o parte dintre organizaţiile membre ale platformei au înaintat deja punctele de vedere către Comisia Europeană, în cadrul consultării publice privind evaluarea impactului măsurilor de reformă ale PAC, care s-a încheiat pe 25 ianuarie. Astfel, cerinţele lor sunt următoarele:
- Protejarea şi utilizarea corespunzătoare a resurselor naturale. Acestea reprezintă baza pentru producţia de hrană, fibre şi energie, deci pentru siguranţa alimentară pe termen lung şi pentru păstrarea capacităţii agriculturii europene.
- Livrarea de bunuri publice şi, implicit, sprijinirea fermierilor care le produc. Vorbim de beneficiile de care societatea are nevoie pentru a putea supravieţui - conservarea biodiversităţii, calitatea şi cantitatea apei, sechestrarea carbonului, reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, fertilitatea solului, conservarea peisajului, asigurarea forţei de muncă în mediul rural etc.) şi a căror valoare reală nu este recunoscută la nivelul pieţei.
- Asigurarea vitalităţii în cadrul comunităţilor rurale, prin păstrarea capacităţii de producţie agricolă pe termen lung şi îmbunătăţind situaţia economică locală.
În plus, asemenea organizaţiei WWF şi PAES atrage atenţia asupra necesităţii definirii conceptului de „agricultură sustenabilă” precum şi a stabilirii serviciilor de mediu şi socio-rurale pe care Europa vrea să le recompenseze. „De altfel, este important şi ca România să identifice acele beneficiile pentru societate care se doresc a fi păstrate în continuare, în special prin sprijinirea unor tipuri de agricultură capabile de a menţine funcţiile ecologice ale ecosistemelor”, se mai arată în comunicatul trimis de PAES.