Compania naţională nu este însă de vânzare, iar austriecii se vor concentra pe preluarea maghiarilor de la MOL.
Achiziţionarea Rompetrol (75%) de către KazMunaiGaz din Kazahstan cu un preţ estimat de 2,7 miliarde dolari nu a speriat compania OMV.
„Această tranzacţie nu ne-a stricat deloc planurile şi nu văd niciun motiv pentru care ne-ar îngrijora“, a spus Wolfgang Ruttenstorfer, pre- şedintele executiv al OMV, într-un interviu acordat „Evenimentului zilei“.
Nu ne pasa ce face Rompetrol Aflaţi în mijlocul disputei privind preluarea companiei maghiare MOL, austriecii de la OMV - cea mai puternică companie petrolieră din Europa Centrală şi de Est - spun că tendinţa „achiziţiilor“ pe această piaţă va continua cel puţin în următorii cinci ani. „Nu ne pasă ce face Rompetrol, pentru că ei exportă petrolul prelucrat în rafinărie către Mediterana sau Turcia, în timp ce noi vindem produsele în România“, a spus, pentru EVZ, Helmut Langanger, directorul OMV pe Rafinare şi Producţie.
El a adăugat că, deşi Kaz- MunaiGaz este o companie „foarte bună“, nu poate fi un competitor pentru OMV-Petrom în România, mai ales că intenţia KMG de a ieşi din spaţiul sovietic era deja anunţată. Cât priveşte „expansiunea“ Rompetrol, prin preluarea companiei NIS din Serbia, şefii OMV par dezinteresaţi: „Să o ia Patriciu, dacă va plăti mai mult, aşa cum a spus că va lua de faţă cu OMV, deoarece pentru noi NIS nu înseamnă foarte mult“, a spus Langanger.
Pe de altă parte, Ruttenstorfer spune că, „în Serbia, deocamdată nu sunt condiţii pentru a ne arăta interesul, deoarece guvernul de acolo încă nu a stabilit termenii privatiză rii companiei NIS“. El i-a amintit lui Dinu Patriciu că „nu doar Rompetrol este interesat de această privatizare, ci şi grecii, MOL, sau ruşii (Gazprom - n.r. )“. Kazahii au mână liberă Comisia Europeană nu are niciun motiv de îngrijorare în legătură cu tranzacţ ia dintre Rompetrol şi KazMunaiGaz, a declarat la Viena Andris Piebalgs, comisarul european pentru Energie. Astfel, Comisia a dat girul tranzac- ţiei dintre cele două companii, deşi nu a făcut-o în mod formal până acum. „KazMunaiGaz este o companie profesionistă, care are petrol şi este un furnizor pentru Europa“, a spus Piebalgs la întâlnirea organizată de OMV. Conform legislaţiei comunitare, tranzacţia trebuie aprobată de CE în termen de 30 de zile până la patru luni după finalizarea acesteia. Tranzacţia a fost parafată pe 27 august.
OMV se concentrează pe MOL Planurile de achiziţie ale OMV în regiune se concentrează acum pe MOL, dar Langanger a spus că în România ar mai fi o companie interesantă pentru preluare: Romgaz. Aceasta nu este însă de vânzare. Investiţiile OMV în România vor fi de un miliard de euro anual; numai pentru exploatare şi producţie, austriecii vor investi 800 de milioane. Ei pregătesc modernizarea a 5.000 de sonde şi a Rafinăriei Petrobrazi care poate absorbi un miliard de euro până în 2010, au spus membrii boardului.
„E un potenţial imens de petrol şi gaze în ţara voastră şi abia peste 50 de ani ne putem gândi la diminuarea resurselor“, ne-a spus Ruttenstorfer, adăugând că investiţiile în energie regenerabilă ale OMV trebuie să fie avantajoase economic pentru că „nu ne putem perimte să ne pierdem banii“. BARIERĂ „Monstrul energetic“, desfiinţat de CE
Dorinţa autorităţilor române de a înfiinţ a o companie energetică naţională, în care să fie incluse toate societă- ţile de stat din domeniu rămase neprivatizate, a fost criticată dur de Andris Piebalgs, comisarul european pentru Energie. Acesta a spus marţi seara că nu ştia nimic despre acest proiect al guvernului, dar că acesta poate crea „un monstru“.
„Aş fi surprins dacă s-ar face acest lucru pentru că România a sprijinit separarea activităţilor şi competiţia, iar acum nu ar face decât să creeze artificial noi jucători“, a spus comisarul european pe Energie.
El s-a declarat surprins de existenţa acestei intenţii, mai ales că România a răspuns bine reformelor europene în domeniul energiei şi a privatizat o parte din acest sector. În replică, premierul Tă- riceanu a anunţat ieri că îi va cere comisarului să se informeze direct de la guvern înainte să se pronunţe public. „Consider comentariul său lipsit de orice fundament. Nu accept lecţii, indiferent de la cine, chiar dacă vine de la Bruxelles“, a spus Tăriceanu. Proiectul pe care Piebalgs îl vede ca o barieră în calea liberei concurenţe a fost iniţiat de Vosganian după o perioadă în care a susţinut că vânzarea complexurilor energetice sau a filialelor Electrica rămase neprivatizate este absolut necesară.
Compania pe care o doresc autorităţile ar urma să cuprindă Nuclearelectrica, Porţile de Fier, Termoelectrica, Complexurile şi Electricele (Electrica Transilvania Nord şi Sud şi Muntenia Nord).