Un bolnav de cancer a stârnit suspiciunea agenţilor de securitate din Statele Unite, care au încercat în zadar să-l amprenteze.
Un bărbat din Singapore care suferea de cancer a fost reţinut timp de mai multe ore pe un aeroport din Statele Unite de către funcţionarii serviciului de imigraţie, după ce aceştia au constatat cu stupoare că acesta nu avea amprente digitale din cauza unui medicament pe care îl lua.
Petrecut în decembrie 2008, incidentul a fost relatat de medicul turistului singaporez, a cărui identitate a rămas confidenţială. Medicul le-a recomandat ulterior bolnavilor de cancer să aibă cu ei o scrisoare semnată de medicii lor atunci când se deplasează în Statele Unite, scrie Reuters. Medicamentul respectiv, capecitabina, administrată pacienţilor suferinzi de anumite tipuri de cancer, are printre efectele sale secundare şi inflamarea palmelor şi a tălpilor.
Pielea din aceste zone ale corpului se cojeşte ulterior sau poate prezenta umflături şi băşici, simptome a ceea ce este cunoscut sub denumirea de „sindromul mână-picior”. „În timp, aceste simptome pot cauza dispariţia amprentelor”, a explicat Tan Eng Huat, medicul turistului respectiv şi expert la Centrul Naţional de Oncologie din Singapore.
Turistul singaporez, care suferea de cancer la gât, lua capecitabina de trei ani după ce chimioterapia dăduse rezultate şi încerca astfel să prevină reapariţia bolii. „A fost reţinut de agenţii de pe aeroport timp de câteva ore doarece aceştia nu îi puteau detecta amprentele. I s-a permis în final să intre după ce ofiţerii şi-au dat seama că nu reprezintă nicio ameninţare la adresa securităţii”, a adăugat medicul său. Scrisoare preventivă
„Este posibil ca numărul acestui tip de pacienţi să fie în creştere. Ar trebui să se pregătească adecvat înainte de a călători pentru a putea evita astfel de probleme”, a recomandat medicul. Tan a explicat că, după încheierea tratamentului cu capecitabină, pielea revine la forma iniţială, dar în unele cazuri amprentele digitale nu sunt la fel de pronunţate ca înainte.
Cetăţenii străini care se deplasează în Statele Unite sunt obligaţi să se supună unui control detaliat, care include prelevarea amprentelor şi confruntarea lor cu cele existente în baza de date. Poliţiştii americani de frontieră încearcă să depisteze astfel dacă printre noii vizitatori se află persoane care au obţinut anterior viza pentru Statele Unite sub un alt nume.