Politicianul olandez de extremă dreapta Geert Wilders ar fi primit susţinere financiară din partea mai multor grupuri anti-islamice din Statele Unite, potrivit unui articol publicat de agenţia de presă Reuters. Cea mai mare parte a acestora sunt conduse de persoane cunoscute pentru vederile pro-israeliene şi anti-arabe, având un punct comun cu discursul lui Wilders.
Una dintre aceste organizaţii este, potrivit Reuters, Forumul pentru Orientul Mijlociu (Middle East Forum), al cărei director a recunoscut că a finanţat apărarea lui Wilders, în 2010 şi 2011, în faţa acuzaţiilor de incitare la ură rasială aduse de procurorii din Amsterdam.
Politicianul, lider al Partidului pentru Libertate, a câştigat procesul care îi fusese intentat, fiind apărat de un controversat avocat olandez, Bram Moskowicz, printre ai cărui clienţi s-au mai numărat personaje controversate ca preşedintele surinamez Desi Bouterse, condamnat în lipsă pentru trafic de droguri sau Willem Holleeder, unul dintre cei mai cunoscuţi mafioţi olandezi, condamnat pentru infracţiuni ca răpire şi şantaj şi bănuit şi de crimă.
David Horowitz, un alt activist anti-islamic, fondator al mai multor organizaţii non-guvernamentale, l-a invitat în 2009 pe Wilders să ţină două discursuri, unul în Los Angeles şi unul la Universitatea Temple din Philadelphia. În afară de suma convenită pentru discursuri, acesta a trebuit să plătească şi paza politicianului de extremă dreapta, prezenţa sa stârnind proteste în rândul studenţilor din Philadelphia. Printre fanii lui Wilders se numără şi Anders Breivik Potrivit lui Horowitz, tot din Statele Unite au venit şi o parte a banilor cu care Wilders a plătit avocaţii în 2009, atunci când Guvernul britanic i-a interzis intrarea în această ţară, pentru proiecţia filmului său Fitna", în care arăta scene de terorism peste care se suprapuneau citate din Coran. Justiţia britanică i-a dat atunci câştig de cauză şi a anulat interdicţia.
În afară de susţinători financiari, Wilders are şi numeroşi suporteri doar la nivel ideologic. Printre ei se numără, potrivit Reuters, şi criminalul norvegian Anders Breivik, care l-a citat pe olandez într-un manifest online prin care voia să îşi justifice faptele. Are însă şi inamici, fiind păzit non-stop de opt ani după ce a primit mai multe ameninţări cu moartea de la grupări radicale musulmane.
Finanţele Partidului pentru Libertate sunt un subiect tabu, acesta nefiind obligat să raporteze nicăieri de unde primeşte bani, deoarece nu primeşte bani de la stat, ci se autofinanţează.
În România, Wilders este cunoscut pentru declaraţiile sale radicale împotriva imigranţilor estici şi, mai ales, pentru că a blocat intrarea ţării noastre şi a Bulgariei în spaţiul Schengen anul trecut, profitând de faptul că menţinerea actualului Guvern olandez depinde de susţinerea parlamentară a Partidului pentru Libertate. Olanda a fost singura ţară care s-a opus oficial intrării României în Schengen în 2011.