Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) intenționează să promoveze un proiect menit să combată dezinformarea în legătură cu răspândirea noului coronavirus.
Fără să dea mai multe informații despre intențiile sale, OMS a anunțat că va reuni oameni de ştiinţă şi experţi din diverse domenii care vor lucra împreună pentru promovarea acestei inițiative. Astfel, vor fi cooptați experți în matematică, IT, sociologie, psihologie, sănătate și comunicare. Colaborarea se va concentra pe un nou domeniu de cercetare, pe care OMS îl numeşte „infodemiologie”'.
Directorul OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus a avertizat la declanşarea pandemiei de coronavirus asupra unei „infodemii” care ameninţă să copleşească opinia publică cu o abundenţă de informaţii false, cu dezinformări și teorii ale conspiraţiei.
În acest context, infodemiologia îşi propune să studieze cum să fie gestionate cel mai bine acest tip de amenințări. Indiferent dacă sunt adevărate sau false, cantităţile excesive de informaţii pot influenţa negativ sănătatea oamenilor, potrivit OMS. Acestea cresc stresul şi îi poate influența pe oameni să accepte sfaturi care s-ar putea dovedi eronate și chiar periculoase.
„Nu a fost niciodată mai clar faptul că comunicarea este o intervenţie publică importantă în sănătate care contribuie la controlul pandemiilor alături de epidemiologie, virologie şi managementul clinic”, se arată într-un comunicat al OMS difuzat înaintea conferinţei. Informaţiile neclare şi înşelătoare ar putea afecta încrederea populației în autorităţile din domeniul sănătăţii, a indicat agenţia ONU.
„Cel mai dăunător aspect al infodemiei au fost informaţiile false şi distorsionate din partea unor persoane neautorizate. Acest lucru a dus la împărtăşirea unor informaţii periculoase şi care nu pot fi verificate”, se mai arată în comunicatul transmis.
În același context, oamenii de știință au demontat una dintre cele mai răspândite teorii ale conspirației cu privire la originea noului coronavirus, conform căreia acesta ar fi fost creat într-un laborator, de oameni.
Specialiștii au găsit mai multe informații potrivit cărora SARS-CoV-2 are o origine animal și provine de la lilieci. De altfel, se știe că liliecii au fost sursa virusurilor care provoacă Ebola, rabia, infecțiilor cu virusurile Nipah și Hendra, a bolii provocate de virusul Marburg. Tot de la lilieci au fost transmise la om și tulpinile de virus gripal A.