În urma cazurilor de variola maimuței, confirmate în Marea Britanie, Spania, Portugalia, Germania şi Italia, Statele Unite, Canada şi Australia, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a emis o informare oficială cu privire la această boală. OMS este în alertă deoarece există pericolul de a se transforma în pandemie sau epidemie (STAG-IH), la nivel mondial.
Informarea OMS vine după o reuniune de urgență, care a avut loc vineri, a experților, unde s-a examinat creșterea neobişnuită a infectărilor cu variola maimuței. De menționat că deocamdată nu sunt temeri privind o pandemie, iar simptomele variolei sunt adesea ușoare - erupții cutanate veziculoase sau leziuni pe orice parte a corpului, febră, durere în gât, ganglioni limfatici umflați și leziuni la nivelul gurii și ochilor.
Mai trebuie spus că nu există un vaccin specific pentru această boală, însă cele mai recente studii arată că vaccinurile care au fost folosite pentru eradicarea variolei sunt până la 85% eficiente împotriva variolei maimuţei, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).
Explicațiile experților de la Organizația Mondială a Sănătății:
- Mai multe țări din regiunea europeană a OMS au raportat cazuri confirmate sau probabile de variola a maimuței (monkeypox) de la începutul lunii mai 2022.
- Acesta nu este un eveniment obișnuit. În afară de unul, toate celelalte cazuri raportate recent nu au călătorit într-o zonă endemică. Acest lucru este neobișnuit și de aceea sunt în curs de desfășurare investigații suplimentare pentru a determina sursa probabilă și amploarea infecției pentru a limita răspândirea ulterioară.
- OMS colaborează cu țările în cauză, facilitând schimbul de informații și sprijinind supravegherea, testarea, prevenirea infecțiilor, managementul clinic, comunicarea riscurilor și implicarea comunității.
- Oricine are contact apropiat cu cineva cu variola maimutei se poate infecta. Este important să înțelegeți că variola maimutei nu se răspândește cu ușurință între oameni, ci necesită un contact apropiat. Majoritatea cazurilor recente s-au prezentat la clinicile pentru boli cu transmitere sexuală unde au fost testati negativ pentru infecții cu transmitere sexuală obismuite.
- Simptomele pot fi ușoare sau severe, iar leziunile pot fi foarte pruriginoase sau dureroase. Acestea includ erupții cutanate veziculoase pe întreg corpul sau leziuni concentrate pe orice parte a corpului. Majoritatea cazurilor care s-au prezentat recent la clinicile de sănătate sexuală din Europa au prezentat erupții cutanate și leziuni la nivelul organelor genitale și anusului. Erupția cutanată sau leziunile pot fi însoțite de febră, durere în gât, ganglioni limfatici umflați și leziuni la nivelul gurii și ochilor. Majoritatea pacienților se recuperează în câteva săptămâni, fără tratament.
- Orice persoană care prezintă o erupție cutanată neobișnuită ar trebui să consulte medicul.
- Orice pacient cu suspiciune de variola maimutei trebuie investigat și izolat în timpul perioadelor infecțioase presupuse și cunoscute, adică în timpul stadiilor prodromale și cu erupții cutanate ale bolii.
- Urmărirea în timp util a contacților, măsurile de supraveghere și comunicarea riscurilor între furnizorii de servicii medicale sunt destinate prevenirii apariției altor cazuri și gestionării eficace a epidemiei actuale.
OMS se așteaptă la mai multe cazuri de variola maimuțelor la nivel global
Organizația Mondială a Sănătății raportează 92 de cazuri confirmate de variola a maimuței și 28 de cazuri suspecte în 12 țări, pe măsură ce misterioasa răspândire continuă.
Până sâmbătă, au fost raportate 92 de cazuri confirmate și 28 de cazuri suspectate de variola a maimuței din 12 state membre care nu sunt endemice pentru virus, a spus agenția ONU, adăugând că va oferi în următoarele zile îndrumări și recomandări suplimentare pentru țările cu privire la modul de atenuare a răspândirii variolei maimuțelor.
„Ceea ce pare să se întâmple acum este că a intrat în populație pe cale genitală și se răspândește la fel ca și infecțiile cu transmitere în timpul relațiilor intime, ceea ce și-a amplificat transmiterea în întreaga lume”, a spus oficialul OMS David Heymann, specialist în boli infecțioase.