OMS anunț alarmant despre variola maimuței. Nu ştim dacă vedem doar vârful aisbergului

Variola maimuței. Sursa foto: trm.md

OMS recomandă ca persoanele infectate cu variola maimuței să fie izolate. Experții sunt de părere că majoritatea cazurilor vor fi ușoare, dar se așteaptă ca numărul infectărilor să crească, în următoarea perioadă. Doar persoanele peste 50 de ani, care au fost vaccinate împotriva variolei au acum imunitate în fața bolii.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) recomandă diferite măsuri de siguranță în cazul variolei maimuței, dar nu consideră că există motive de alarmă în acest moment, informează DPA.

„Nu este o boală în legătură cu care publicul larg ar trebui să se îngrijoreze. Nu se compară cu Covid“, a precizat experta OMS Sylvie Briand cu prilejul unui briefing destinat ţărilor membre OMS desfăşurat vineri în Geneva.

Numărul de cazuri va crește

OMS este de părere că majoritatea cazurilor de variola maimuței nu vor fi grave. Recomandă însă țărilor afectate să raporteze rapid îmbolnăvirile și să îi izoleze pe cei infectați. De asemenea, organizația avertizează că persoanele cu un sistem imunitar deficitar, femeile însărcinate, dar și copiii pot prezenta simptome mai severe, dacă se infectează cu variola maimuței. În plus, OMS estimează că numărul de cazuri de îmbolnăvire va continua să crească.

„Avem o fereastră de oportunitate pentru a stopa transmiterea acum. Este neclar însă cât de mari sunt stocurile de vaccinuri împotriva variolei, care ar trebui totodată să fie eficiente şi împotriva variolei maimuţei. În acest moment, nu ştim dacă vedem doar vârful aisbergului“, a mai spus Sylvie Briand.

Doar oamenii peste 50 de ani au imunitate

Oamenii de știință spun că doar persoanele peste 50 de ani au acum protecție împotriva variolei maimuței care circulă în mai multe state. Cei mai tineri nu au mai fost vaccinați împotriva bolii deoarece s-a declarat că aceasta a fost eradicată.

Peste 200 de czuri de variola maimuței au fost confirmate până acum în 20 de țări. Primele îmbolnăviti au început să apară în primele zile ale lunii mai. Medicii spun că actuala tulpină de virus ca provoacă variola maimuței are o rată de mortalitate de aproximativ 1%. Până în prezent, însă, nu a fost raportat nici un deces la pacienții care au avut boala.

Variola maimuţei nu este la fel de transmisibilă ca virusul care cauzează COVID-19, iar autorităţile sanitare pot controla noua epidemie aplicând tehnici similare celor utilizate pentru a ţine sub control răspândirea Ebola.