Omleta este un preparat foarte apreciat în întreaga lume, mai ales la micul dejun. Există nenumărate variante și rețete pentru a o pregăti, astfel încât să îți satisfacă gusturile și preferințele. Dacă vrei să încerci câteva metode simple și rapide de a prepara o omletă delicioasă acasă, iată câteva sugestii.
De asemenea, omleta poate fi pregătită pe aragaz sau în cuptor, simplă sau cu diferite alte ingrediente cum ar fi șuncă, brânză sau legume, după gustul fiecăruia.
Omleta la cuptor
Ingrediente
- 4 ouă
- 150 ml lapte
- 20 g unt
- 1 linguriță ulei½ linguriță sare.
Mod de preparare
Pentru a obține o omletă perfectă, secretul constă în a nu bate ouăle prea mult, ci doar a le amesteca cu o furculiță. Într-un bol, spargeți ouăle și amestecați-le ușor, apoi adăugați laptele și sarea și mai amestecați o dată.
Turnați amestecul de ouă într-o tavă cu diametrul de 16 cm, care a fost tapetată cu hârtie de copt și unsă cu ulei. Puneți tava în cuptorul preîncălzit la 250°C și coaceți omleta timp de 20 de minute, până când se rumenește frumos.
După ce ați scos omleta din cuptor, ungeți-o cu untul moale pentru a-i adăuga un plus de aromă și savoare.
Omletă cu șuncă și roșii
Ingrediente
- 4 ouă
- 2 linguri de lapte
- 100 g șuncă
- 1 roșie
- ½ linguriță sare
- ½ linguriță piper negru
- 2 linguri de ulei.
Mod de preparare
Începeți prin a bate ouăle cu sare și piper într-un bol, apoi adăugați laptele și amestecați totul bine. Încingeți o tigaie cu diametrul de 20 cm și adăugați ulei. Turnați amestecul de ouă în tigaie și întindeți-l uniform pe toată suprafața. Acoperiți tigaia cu un capac și lăsați omleta să se prăjească la foc mic până când marginile se desprind de tigaie.
Adăugați roșiile și șunca tăiate cubulețe pe jumătatea omletei, apoi împăturiți cealaltă jumătate peste ele. Continuați să prăjiți omleta pentru încă un minut și apoi scoateți-o din tigaie și așezați-o pe o farfurie.
Omletă spaniolă cu cartofi
Ingrediente
- 4-5 cartofi mici
- 4 ouă
- 1 ceapă
- 100 ml ulei
- sare (după gust).
Mod de preparare
Începeți prin a curăța cartofii de coajă și tăiați-i în felii mici și subțiri. Faceți același lucru și cu ceapa, tăind-o în fâșii subțiri. Încingeți uleiul într-o tigaie și adăugați cartofii și ceapa, asigurându-vă că aceștia sunt acoperiți de ulei. Lăsați-le să se înăbușe la foc mediu spre mic timp de 15-20 minute, până când cartofii sunt gata.
Scoateți cartofii într-o sită și lăsați-i să se scurgă de ulei. Bateți ouăle cu sare, apoi adăugați cartofii și amestecați bine. Încingeți 1-2 linguri de ulei într-o tigaie cu diametrul de 16 cm și adăugați compoziția de ouă și cartofi.
Acoperiți tigaia cu un capac și coaceți omleta la foc mic timp de 5 minute, până când se rumenește frumos. Puneți o farfurie lată peste tigaie și răsturnați omleta cu o mișcare sigură pe farfurie. Puneți tigaia înapoi pe foc și puneți cu grijă omleta înapoi în tigaie.
Continuați să prăjiți omleta la foc mic timp de 5-7 minute, tot sub capac. După ce este gata, răsturnați omleta pe o farfurie și tăiați-o în patru bucăți, dacă o serviți la micul dejun, sau în cuburi dacă o serviți ca aperitiv.
Omletă dulce cu griș
Ingrediente
- 2 ouă
- 100 ml lapte
- 1 lingură de griș
- ½ lingură de zahăr
- 25 g de unt.
Mod de preparare
Amestecați ouăle cu o furculiță, apoi adăugați zahărul și laptele și amestecați din nou. Adăugați grișul și amestecați bine cu ajutorul unui mixer până la obținerea unei compoziții omogene. Într-o tigaie mică cu diametrul de 16 cm, topiți untul și adăugați amestecul de ouă.
Acoperiți tigaia cu un capac și gătiți la foc mic timp de 5-7 minute. Apoi întoarceți omleta cu grijă pe cealaltă parte și gătiți până devine aurie.
Omletă cu șuncă și cașcaval
Ingrediente
- 2 ouă
- 3 linguri de lapte
- 1 lingură făină
- 80 g cașcaval
- 80 g șuncă
- ½ linguriță sare
- 2 linguri ulei.
Mod de preparare
începeți prin a tăia șunca în cubulețe și a răzui cașcavalul cu o răzătoare mare. Într-un bol, bateți ouăle cu lapte și sare, până când obțineți o compoziție pufoasă.
Încingeți o tigaie cu puțin ulei și adăugați compoziția de ou. Lăsați să se gătească până când se rumenește, apoi întoarceți omleta pe partea cealaltă. Presărați jumătate din cantitatea de cașcaval ras peste toată suprafața.
Pe partea din mijloc a omletei presărați jumătate din cantitatea de șuncă. Îndoiți cu grijă marginile omletei spre mijloc și formați un rulou. Presați ușor cu o spatulă și presărați cu un strat subțire de cașcaval ras, apoi adăugați restul de șuncă și cașcaval ras.
Acoperiți cu capac și mai lăsați omleta să se gătească încă un minut, până când cașcavalul se topește.
Omletă cu fructe de mare
Ingrediente
- 2 ouă
- ½ buc ardei gras
- 30 ml lapte
- 150 g mix fructe de mare
- ½ linguriță sare
- 1 cățel de usturoi
- 2 linguri de ulei
- câteva frunze de pătrunjel.
Mod de preparare
Într-o tigaie încinsă cu ulei, căliți fructele de mare timp de aproximativ 1 minut. Adăugați ardeiul gras tocat cubulețe și căliți timp de aproximativ 2 minute la foc mediu, până când ardeiul se înmoaie. Luați de pe foc și puneți de-o parte.
Într-un bol, bateți ouăle cu sarea. Turnați amestecul de ouă în tigaia încinsă cu ulei, acoperiți cu un capac și lăsați să se prăjească la foc mic până când marginile se desprind de tigaie.
Adăugați amestecul de fructe de mare și ardei gras pe jumătate din suprafața omletei și împăturiți-o în două. Lăsați să se gătească încă 30 de secunde pe foc, apoi scoateți-o pe un platou și decorați cu pătrunjel tocat.
Omletă cu parizer și castraveți murați
Ingrediente
- 4 ouă
- 60 ml lapte
- 200 g parizer
- 50 g cașcaval tare
- 2 castraveți murați
- ½ buc ardei gras
- ½ linguriță sare
- ½ linguriță piper negru
- 2 fire de ceapă verde
- 2 linguri de ulei.
Mod de preparare
Pentru a prepara omleta cu legume și parizer, tăiați castraveții și ardeiul în cubulețe mici, iar parizerul felii subțiri. Într-un bol, bateți ouăle cu sare și piper, apoi adăugați legumele și parizerul și amestecați bine.
Turnați compoziția într-o tigaie încinsă cu puțin ulei și presărați ceapă verde tocată mărunt deasupra. Acoperiți tigaia cu un capac și lăsați să se gătească la foc mic, până când se rumenește. La final, presărați cașcaval ras și mai lăsați încă 1 minut sub capac.