Omenirea va resimti 1.000 de ani efectele incalzirii globale

Temperatura medie a suprafetei Pamantului ar putea creste cu 4,5 grade Celsius daca nivelul dioxidului de carbon din atmosfera se va dubla fata de cel din perioada preindustriala, iar o incalzire inca si mai mare nu poate fi exclusa.

Aceasta este principala concluzie a unui raport preliminar asupra schimbarii climei, inca dezbatut intens de climatologi si alti oameni de stiinta din intreaga lume, sub egida ONU.

Proiectul de raport este discutat de membrii Grupului Interguvernamental pentru Schimbarea Climei (IPCC), astfel incat continutul sau sa reflecte numai acele idei asupra carora oamenii de stiinta sunt in deplin consens.

„Aspectul cu adevarat terifiant al raportului IPCC este ca reprezinta opera catorva mii de experti in probleme climatice, care au vederi mult diferite despre efectele substantelor cu efect de sera. Fiecare paragraf din acest raport a fost deci dezbatut si analizat intens. Doar punctele considerate indiscutabile au supravietuit acestui proces. Este un document foarte conservator - asta este ceea ce-l face inspaimantator”, a declarat un om de stiinta britanic.

Schimbari climatice globale

Printre altele, documentul considera „foarte probabil” ca valurile de caldura si precipitatiile masive sa devina mai frecvente, in timp ce stratul de zapada se va diminua constant, ca si ghetarii, iar permafrostul se va topi. Nivelul oceanelor va creste intre 28 si 43 de centimetri, in functie de concentratia de CO2. De asemenea, uraganele si taifunurile vor scadea ca numar, dar vor creste in intensitate. Curentul Golfului, care incalzeste vestul Europei, se va incetini cu pana la un sfert din viteza actuala; oprirea brusca a acestuia este „foarte improbabila”, la fel si o „era glaciara regionala”.

Foametea si criza de apa vor afecta miliarde de oameni

In ce priveste implicatiile acestor schimbari, documentul estimeaza ca miliarde de oameni vor avea de suferit din cauza crizei de apa potabila, in timp ce numarul persoanelor afectate de foamete va urca la „sute de milioane”, pana in anul 2080. In cifre, seceta va afecta intre 1,1 si 3,2 miliarde de oameni, iar foametea - intre 200 de milioane si 600 de milioane.

Un capitol separat este dedicat Australiei, unde Marea Bariera de Corali va „disparea din punct de vedere functional” in urmatorii 25 de ani, din cauza cresterii aciditatii si temperaturii apei oceanice. In scurta lor istorie, oamenii au cauzat atatea daune atmosferei terestre incat efectele actualei incalziri globale vor dura cel putin o mie de ani, mai afirma documentul.

Raportul IPCC va fi prezentat vineri, la Paris, si va fi primul dintr-o serie de documente intocmite de Grup pe tema schimbarii climei si a implicatiilor fenomenului. Joi noapte, cu cateva ore inaintea publicarii raportului, toate cele 20.000 de becuri care ilumineaza Turnul Eiffel vor fi stinse pentru cinci minute, la initiativa unor activisti ecologisti care au dorit sa atraga atentia asupra risipei de energie.

Modificari climatice cu batista pe tambal

Un mare numar de oameni de stiinta americani au fost presati de catre Administratia Bush sa minimizeze incalzirea globala, situatia facand acum obiectul unei anchete a Congresului SUA. Potrivit unui sondaj, in ultimii cinci ani s-au inregistrat 435 de cazuri de interferente politice, iar 46% dintre repondenti au afirmat ca au fost presati sa elimine din rapoartele lor sintagme ca „incalzire globala” sau „schimbarea climei”.

43% au spus ca studiile lor au fost modificate de superiori, astfel incat sensul studiului era inversat. 67% dintre oamenii de stiinta intervievati au apreciat ca atmosfera de lucru in institutiile federale care se ocupa cu studierea climei este „mult mai proasta” decat acum cinci ani.