Olt şi Timiş, judeţele cele mai harnice în executări silite

Olt şi Timiş, judeţele cele mai harnice în executări silite

Administraţiile fiscale au început din primăvară o acţiune în forţă de executare a rău-platnicilor. Potrivit site-ului executari.com, Fiscul vinde orice, de la grâu la mobilă şi rochii de mireasă.

Funcţionarii statului muncesc din greu pentru a aduce mai mulţi bani la buget. Ei îşi canalizează mare parte din forţe asupra firmelor rău-platnice care privează bugetul de contribuţii şi se întrec în executarea silită a acestora.

În timp ce unele judeţe sunt mai dinamice la acest capitol şi se folosesc de toate mijloacele ca să vândă la licitaţii bunurile executate, altele nu se înghesuie să-şi popularizeze ofertele.

Ialomiţa şi Teleorman, în coada clasamentului

EVZ a făcut un top al celor mai "harnice" şi al celor mai "leneşe" administraţii fiscale de judeţ, în colaborare cu site-ul executări. com.

Potrivit datelor strânse până la începutul lunii iulie, cel mai harnic judeţ este Olt, cu 140 de anunţuri, urmat de Timiş, cu 88, Vaslui - 73, Bihor - 62, respectiv Covasna şi Prahova, cu câte 53 de licitaţii.

Cea mai slabă activitate se observă la Ialomiţa - doar două oferte, dar şi la Teleorman şi Mehedinţi, unde apăreau doar trei oferte. Tot prin coada clasamentului se află şi judeţele Buzău şi Sibiu.

Reprezentanţii Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) spun că oficiile teritoriale nu sunt obligate să facă anunţurile publice pe internet.

"Organul de executare este obligat să efectueze publicitatea vânzării cu cel puţin 10 zile înainte de data fixată, publicitate care poate fi realizată fie prin afişarea anunţului privind vânzarea la sediul organului de executare, al primăriei în a cărei rază teritorială se găsesc bunurile sechestrate, la sediul şi domiciliul debitorului, la locul vânzării, pe imobilul scos la vânzare, fie prin anunţuri într-un cotidian naţional de largă circulaţie, într-un cotidian local, în pagina de internet sau, după caz, în Monitorul Oficial al României", se arată într- un document trimis EVZ.

Grâu şi maşini de cusut

"Pe executari.com, anunţurile de la administraţiile locale au început să fie postate de la 1 mai 2010. Ca o părere personală, aş putea spune că din primăvară (martie-aprilie 2010) administraţiile publice locale au început în forţă executările silite", afirmă Cristina Boarnă, reprezentant executari.com.

Administraţiile fiscale scot la vânzare pe internet tot felul de bunuri, de la rochii de mireasă la mobilă şi sute de tone de grâu.

În Caracal, Scorniceşti şi Bacău, multe ateliere de confecţii au ajuns în faza executării silite, astfel că inspectorii ANAF din zonă au scos la vânzare maşini de cusut, tipare, nasturi şi butoniere. Adesea, marfa nevândută este scoasă din nou la licitaţie, iar preţurile sunt cu circa 25% mai mici.

Cei interesaţi de achiziţii pot urmări site-urile de profil, printre care se mai numără heima.ro, executatsilit.ro, anaf. mfinante.ro.

Ne puteți urmări și pe Google News