Peste 250 de copii din întreaga ţară au participat, în acest weekend, la prima Olimpiadă Naţională de Religie Ortodoxă, care s-a desfăşurat la Baia-Mare.
„Mă bucur c-am pus prima cărămidă la temelia Olimpiadei de Religie. Săptămâna trecută, la Bistriţa, a fost o olimpiadă pentru romano-catolici şi reformaţi. Eu o văd ca fiind intrarea triumfală a religiei în învăţământ, în locul pe care-l merita”, spune Vasile Timiş, ministru secretar de Stat în Ministerul Educaţiei.
O participantă, nevăzătoare
Un caz special este cel al unei fetiţe nevăzătoare din Bucureşti, care a participat la olimpiadă în condiţii speciale. Fetiţa reţine pasaje întregi din Evanghelie, integral, „la virgulă”, după cum au spus profesorii. „Am participat pentru că mi s-a părut a fi o ocazie bună să-mi demonstrez ce cunosc despre Dumnezeu, o metodă de a mă dezvolta spiritual, chiar să cunosc copii cu apropiere de religie”, spune Raluca Antonescu, din Râmnicu-Sărat.
Potrivit organizatorilor, lucrările au fost foarte bune, un sfert dintre participanţi urmând să fie premiaţi de Ministerul Educaţiei cu diplome şi bani. „Şcoala a început în tinda bisericii, nu e o dogmă. Şi-n Maramureş, odinioară, s-a făcut şcoala în tinda bisericii, tindă ce a devenit un altar al învăţământului românesc. Alegerea Maramureşului îmi pare justificată: Transilvania a avut şcoli confesionale de-a lungul istoriei, aici e un model de convieţuire între etnii şi culte”, mai spune ministrul secretar de Stat. Participanţii au avut parte şi de o excursie la bisericile de lemn din Maramureşul istoric.