Olimpiada Rubik

CAMPIONAT. Celebrul puzzle tridimensional continuă să fascineze milioane de oameni din toate ţările lumii.

Japonezul Yu Nakajima a devenit duminică, la Budapesta, noul posesor al titlului de campion dezlegă- tor al Cubului Rubik, la finele unei competiţii mondiale organizate în oraşul natal al inventatorului acestui celebru joc tridimensional, profesorul Erno Rubik.

Potrivit AFP, Nakajima a reuşit să aranjeze cele şase faţete diferit colorate ale cubului în 12 secunde şi 46 de sutimi, dar rămâne încă la o distanţă de aproape trei secunde de recordul mondial absolut, stabilit în luna mai de francezul Thibaut Jacquinot - 9 secunde şi 86 de sutimi.

La campionatul de la Budapesta au participat peste 250 de concurenţi veniţ i din 33 de ţări. În afara versiunii deja clasice, Rubik a mai conceput două tipuri de cuburi: Răzbunarea lui Rubik (câte patru rânduri şi coloane pe fiecare faţă) şi Cubul Profesorului (câte cinci rânduri şi coloane).

Pe lângă gradul de complexitate sporit, acestea din urmă sunt inerent mai sensibile şi nu permit manipularea foarte rapidă (aşa-numitul „speed cubing“). La aceste tipuri speciale de cub, marele premiu a fost obţinut de ungurul Matyar Kuti. Rezolvare în orb Concursurile de rezolvare a cuburilor au şi secţiuni mai puţin obişnuite, cum este cea de dezlegare „în orb“, în care jucătorii încearcă să aranjeze faţetele legaţi la ochi, după ce au memorat poziţiile pătrăţelelor amestecate aleator. Ungurul Matyar Kuti şi-a demonstrat talentul şi la probele în orb. Spre exemplu, el a reuşit să aranjeze un cub clasic într-un minut şi opt secunde.

O secţiune aparte este şi cea de dezlegare cu o singură mână, la care recordmen este americanul Dan Dzoan, cu 17,9 secunde. Sec- ţiunea „dezlegat cu picioarele“ l-a avut anul acesta drept câştigător pe finlandezul Anssi Vanhala, care a pus culorile în ordine în 49 secunde şi 33 de sutimi. El a reuşit această performanţă în ciuda faptului că, în timpul concursului, i s-a furat cubul favorit. MILIONAR ÎN ANII ’80 Profesorul tăcut Inventat în 1974, cubul a cunoscut un succes fulminant în anii ’80, fiind vândut în peste 300 de milioane de exemplare. Organizatorii concursului estimează că anul acesta vor reuşi să comercializeze alte 12 milioane de cuburi. Erno Rubik, rămas modest şi taciturn în pofida celebrităţii pe care i-a adus-o invenţia, a devenit multimilionar în dolari încă de pe vremea regimului comunist. El continuă să conducă firma Rubik Studio, specializată în producerea de jocuri logice şi care la origine fabrica şi piese de mobilier.