Olimpiada a dus preturile imobiliare din Soci peste cele din Moscova

Pentru Jocurile Olimpice de Iarna din 2014, rusii vor face investitii de 9,1 miliarde de euro. Curtea de Conturi va sta cu ochii pe cheltuielile facute de autoritati.

362 milioane de euro. Acestea sunt veniturile pe care le asteapta rusii de la Jocurile Olimpice de Iarna de la Soci din 2014. Cea mai mare parte a banilor, 224 milioane de euro, vin de la sponsorii locali, 93 de milioane de euro din vanzarea biletelor, iar restul - din alte surse.

Pentru o buna organizare a pregatirilor, guvernul rus va infiinta o companie de stat speciala, care va coordona construirea cladirilor si a infrastructurii necesare pentru desfasurarea Jocurilor. Acest organism va fi creat pana cel tarziu la inceputul lunii decembrie. „Intregul proces (de infiintare - n.r.) trebuie finalizat in acest an, pentru ca, incepand cu anul viitor, sa nu pierdem nicio ora si nicio rubla”, a declarat Gherman Gref, ministrul dezvoltarii economice din Rusia, citat de Agentia RIA Novosti.

Investitii de peste 9 miliarde de euro

Pana in 2014 urmeaza sa fie construiti 140 de kilometri de trasee speciale olimpice si 11 amplasamente pentru desfasurarea evenimentelor sportive, cu o capacitate de 200.000 de locuri pentru spectatori. Printre acestea se numara Stadionul Central, cu 40.000 de locuri, Palatul de Gheata destinat patinatului artistic, o arena de gheata mare si una mica pentru hochei, complexul pentru biatlon, centrul snow-board si multe altele.

Sumele mari puse la bataie pentru acest proiect, estimate la 313,9 miliarde de ruble (9,1 miliarde de euro), din care investitorii privati vor asigura aproximativ 135 de miliarde de ruble (3,9 miliarde de euro), vor fi atent supravegheate de Curtea de Conturi. Pentru inceput insa, Curtea de Conturi verifica preturile terenurilor pe care urmeaza sa fie construite obiectivele olimpice.

Aceasta deoarece costurile terenurilor, dar si ale caselor si apartamentelor au explodat imediat dupa alegerea orasului Soci pentru desfasurarea Jocurilor Olimpice din 2014.

Daca apartamentele s-au scumpit cu 10%-20%, preturile terenurilor din Soci, care ajung la 11,1 milioane de euro pe hectar, le-au depasit chiar si pe cele din Moscova, cu 7,5 milioane de euro hectarul. In acest context, analistii imobiliari estimeaza ca, in urmatorii doi-trei ani, preturile la case si terenuri vor creste cu 40%-50% in Soci, in timp ce, in Moscova, majorarile nu vor depasi 25%.

Marketingul, cheia succesului

O analiza a RIA Novosti arata ca succesul financiar al Jocurilor Olimpice este determinat de implicarea atat a statului, cat si a firmelor private in organizarea economica a evenimentului. Cele mai mari pierderi din istoria olimpica le-au suportat grecii in urma Jocurilor Olimpice de la Atena din 2004. La costuri totale de 14 miliarde de dolari (10,5 miliarde de euro), veniturile nu au depasit doua miliarde de dolari (1,5 miliarde de euro).

La polul opus se situeaza Jocurile Olimpice din Los Angeles, din 1984. Datorita unei strategii de marketing inteligente, care a implicat activ companiile prin sponsorizari, veniturile au depasit cheltuielile cu 220 milioane de dolari (164 milioane de euro).

Turism

Investitii in hoteluri

Soci, un oras situat pe malul Marii Negre, in regiunea Kransnodar, cu 400.000 locuitori, este cea mai importanta statiune balneara si de agrement din Rusia. Daca, in prezent, media anuala a turistilor este de doua milioane, in 2014 autoritatile estimeaza ca numarul acestora sa creasca pana la sase milioane.

In prezent, in Soci sunt 20.700 de camere in hoteluri de 3, 4 si 5 stele si 4.600 de camere in unitati de 2 stele. La acestea se adauga cele peste 20.500 de camere ale hotelurilor private.

Ca sa faca fata afluxului de turisti asteptat, planurile rusilor prevad ridicarea unor noi hoteluri de categoriile 3, 4 si 5 stele, cu un total de peste 25.000 camere.

In centrul orasului, pe locul actualului Hotel Moscova, va fi construit un complex hotelier ultramodern de 5 stele - Soci Plaza, potrivit Itar-Tass. Hotelul va dispune de 300 de camere, un centru de conferinte, birouri, apartamente, un centru comercial si de agrement, cinematograf, centru SPA, piscina, la care se adauga o parcare subterana.