Oligarhul care l-a sfidat pe Putin

Documentarul „Hodorkovski: prizonierul Kremlinului” prezintă una dintre figurile emblematice ale Rusiei anilor 2000: oligarhul care a îndrăznit să-l înfrunte pe Putin.

Anii 1990 - cu o avere de 15 miliarde de dolari, Mihail Hodorkovski este cel mai tânăr dintre oligarhii ruşi, cei ce se află cu adevărat la cârma tinerei Federaţii Ruse. Un Elţîn bolnav şi influenţabil îi oferă lui Hodorkovski controlul asupra unei jumătăţi din uriaşele resurse petroliere, administrate de mamutul energetic Yukos. Pe scena Kremlinului apare însă Vladimir Putin, pariul pierdut al celuilalt oligarh celebru, Boris Berezovski, exilat în prezent în Marea Britanie. Bogat, popular şi îndrăzneţ, Hodorkovski face pasul greşit, sfidându-l deschis pe noul „ţar” al Rusiei, cel care care avea să-i aducă decăderea.

Pe banca acuzaţilor

Martie 2009 - în spatele geamului blindat care închide banca inculpaţilor, o schimbare totuşi faţă de gratiile cuştii din primul proces, Mihail Hodorkovski ascultă impasibil prezentarea unor noi capete de acuzare. Lucrurile stau şi mai rău acum. Deznodământul ar putea fi încă 20 de ani în închisoarea siberiană în care a fost trimis acum mai bine de şase ani. Acuzaţiile sunt aproape identice - fraudă şi evaziune fiscală, în urma cărora a pierdut totul, banii şi chiar libertatea. 

Ruleta rusească

Documentarul încearcă să arunce lumină în apele tulburi ale Rusiei anilor 2000, pentru a încerca să explice elementele care au dus la mărirea şi decăderea lui Hodorkovski. Figură discretă, oligarhul Hodorkovski are multe faţete, de la afacerist şiret, profitor al dezintegrării fostului regim comunist, la filantrop, sponsorizând cămine pentru copiii orfani, majoritatea proveniţi din zone de război, şi om de afaceri de succes, considerat un model de tip occidental al transparenţei. Născut în 1963, la Moscova, într-o familie modestă, de ingineri chimişti, tânărul Hodorkovski studiază, la rândul său, chimia şi economia. În 1989, după mai multe încercări ca mic întreprinzător, printre care şi o cafenea, Hodorkovski fondează una dintre primele bănci comerciale din Rusia, cea care avea să fie cunoscută mai târziu sub numele de Menotep. Apogeul averii şi influenţei sale va veni odată cu preluarea companei Yukos.

Proces cu repetiţie

Într-un interviu din 2004, Berezovski compara politica din Rusia cu celebra ruletă rusească. Dacă fostul cardinal de la Kremlin, cum mai era supranumit Berezovski, a reuşit să se refugieze în Occident, împreună cu averea sa, Hodorkovski a considerat că miliardele sale şi o armată de avocaţi vor fi suficiente pentru a-l înfrânge pe Putin, un adversar pe care l-a subestimat. Procesul care se desfăşoară zilele acestea la Moscova este încă o dovadă în acest sens.

VINERI, 23.20, ANTENA 3