Olguța Vasilescu și Casa Națională de Pensii se contrazic pe tema discriminării femeilor

Olguța Vasilescu și Casa Națională de Pensii se contrazic pe tema discriminării femeilor

Ministrul Muncii, Olguța Vasilescu, a anunțat că Guvernul consideră căfemeile sunt avantajate la pensionare în fata barbaților și vrea să corecteze această „inechitate”. În schimb, datele de pe site-ul Casei Nationale de Pensii Publice arată contrariul

Acum, deşi femeile cotizează mai puţin, lucrează mai puţin, ies cu o pensie mai bună şi vrem să echilibrăm asta, între genuri”, a afirmat recent, ministrul Muncii.

Cine are dreptate?

Într-adevăr, legea în vigoare prevede că femeile se pensionează mai repede decât barbații, respectiv la 63 de ani, față de 65 de ani, deci, în cazul pensiilor de la stat, au un stagiu de cotizare mai mic. În rest, la articolul 53, sunt aceleași prevederi pentru ambele categorii. Mai exact, „ (2) Stagiul minim de cotizare este de 15 ani, atât pentru femei, cât și pentru bărbați. Atingerea acestui stagiu se realizează prin creșterea stagiului minim de cotizare. (3) Stagiul complet de cotizare este de 35 de ani, atât pentru femei, cât și pentru bărbați. Atingerea acestui stagiu se realizează prin creșterea stagiului complet de cotizare”. Mai mult, datele publicate pe site-ul Casei Naționale a Pensiilor Publice arată că, la nivelul existent la finele lunii august 2017, femeile nu încasează o pensie mai mare decât bărbații. În tabel, se observă că pensia medie lunară în cazul femeilor este mai mică decât media generală.

Ne puteți urmări și pe Google News

Pensia se va redefini

Totodată, Olguţa Vasilescu a declarat că vor fi consideraţi pensionari doar cei care dovedesc că au o vechime semnificativă în muncă. Iar persoanele care beneficiază acum de pensia minimă garantată vor fi încadrate întro altă categorie. „Vom redefini pensia. Vor fi pensionari cei care au vechime în muncă, care vor avea pensie în funcţie de contributivitate”, a afirmat Olguța Vasilescu

Decizia de lansare publică, amânată

Cu toate că, initial, s-a avansat ideea că proiectul noii legi a pensiilor va fi pus în dezabatere publică la începutul acestei luni, Olguța Vasilescu face unele precizări în acest sens. „Nu vom face publică această lege până când nu este gata şi nu vom avea toate calculele, dar şi girul politic. Implementarea se va face din doi paşi: punctul de pensie care va creşte conform programului de guvernare, aşa cum a crescut şi anul acesta la 1.000 de lei, iar a doua etapă - corecţii în legea pensiilor, dar este vorba de un termen mai îndelungat pentru că este vorba de cinci milioane de pensii care trebuie să fie recalculate. (...)”, a spus demnitarul. În același timp, ministrul a adăugat că se va lua în calcul acordul global. „Cei care vin cu adeverinţe şi pot să dovedească acest acord global, bine. Pe restul, nu îi putem crede pe cuvânt. Ne pare rău”.

Ce a adoptat Senatul, în dezacord cu ministrul

Săptămâna trecută, Senatul a votat posibilitatea ca locuitorii de peste 30 de ani din 24 de localități cu multe noxe, să se poată pensiona mai reprede cu doi ani. „Eu nu sunt de acord cu acea prevedere a legii care spune că ies la pensie oamenii din ora- şele în care a existat poluare. Aşa ieşim la pensie cu toţii cu doi ani mai devreme”, a zis Olguța Vasilescu, după care a conchis: „Cei care vor să rămână în sistem şi după vârsta de pensionare, pot rămâne, dar fără a cumula pensia cu salariul. Se poate merge până la vârsta de 70 de ani. La o discuție cu sindicatele, cineva cerea să se poată cumula pensia cu salariul, iar altcineva spunea ca nu e de acord. Aceasta va fi o decizie politică. Dacă ai nevoie de un om în sistem, nu trebuie să îl dai la pensie la 40 de ani și a doua zi îl angajezi pe aceeași funcție, îi dai același salariu, ia și pensie și, cum s-a întâmplat la pensiile speciale, chiar să fie una uriașă. Mai trebuie să corectăm și o altă inechitate, între oamenii care au avut aceeşi meserie şi pensie diferită”