Olga Gigurtu - viața de film a unei românce de elită
- Florian Olteanu
- 8 octombrie 2023, 22:50
Olga Gigurtu - viața de film a unei românce de elită. Nepoata de frate a lui Nicolae Bălcescu a ajuns soție de general și mamă a ultimului prim-ministru carlist, Ion Gigurtu
Olga Gigurtu - viața de film a unei românce de elită. Nepoata de frate a lui Nicolae Bălcescu a ajuns soție de general și mamă a ultimului prim-ministru carlist, Ion Gigurtu.
Olga Gigurtu a avut o viață de film. S-a născut într-o familie celebră pentru aportul ei la crearea României moderne dar a fost mama unui politician care a contribuit la prăbușirea României Mari. Cu toate acestea, valoarea sa nu poate fi neglijată.
Olga Gigurtu- debut literar la Craiova, orașul ei natal
Olga Gigurtu a fost nepoata de frate a lui Nicolae Bălcescu (fiica lui Barbu Bălcescu). S-a născut la Craiova, la 13 martie 1855. Debutul ei editorial datează din anul 1913, în Revista ”Ramuri”, cu povestirea ”Câte au dispărut de când mi-a duc aminte”.
Olga Gigurtu a rememorat scene din viața culturală a României, inclusiv emoțiile trăite de Ion Luca Caragiale, pe atunci tânăr dramaturg, la premiera piesei ”O noapte furtunoasă” din 18 ianuarie 1879.
A fost martorul ocupației militare a Craiovei în anii Primului Război Mondial, ea lucrând la un spital aflat sub administrarea Crucii Roșii.
Olga Gigurtu a cinstit memoria marelui ei unchi, revoluționarul Nicolae Bălcescu
Până în 1927, a publicat mai multe povestiri, inclusiv despre memoria unchiului ei, Nicolae Bălcescu. În 1927 a publicat ”Amintiri”, cunoscute și sub denumirea ”Amintiri și icoane din trecut”.
Olga Gigurtu a fost căsătorită cu generalul Petre Gigurtu. Olga s-a stabilit la Turnu Severin, acolo unde i se vor naște toți copiii, unde soțul ei avea comanda unei mari unități militare.
Mama lui Ion Gigurtu
Cei doi soți au avut mai mulți copii, printre care și ultimul prim ministru din timpul domniei Regelui Carol al II-lea, înainte de desemnarea lui Ion Antonescu, Ion Gigurtu, în timpul căruia se produc rapturile teritoriale din tragica vară a anului 1940: Basarabia, Bucovina de Nord, Herța, Transilvania de Nord-Vest, Cadrilaterul.
Ion Gigurtu a fost specializat în inginerue minieră. A făcut studii în Germania, devenind filo-german. Și-a construit un castel la Zlatna, unde mai târziu, Sergiu Nicolaescu va filma scena distrugerii Radio Donau, al cărui sediu a fost plasat în film în castelul Gigurtu.
Olga Gigurtu a decedat în 1940, la București, în casa fiicei sale Valerica. Fiul său avea să fie condamnat și să moară în temnițele comuniste.