Oglinzile potrivite fiecărei camere

Designerii spun că, pentru alegerea cât mai corectă a acestor accesorii, trebuie să ţii cont de dimensiunile încăperii în care vrei să le aşezi.

Indiferent de formele şi de dimensiunile pe care le au, oglinzile sunt extrem de utile pentru că dau impresia de spaţiu cât mai mare. Clasice sau cu un design îndrăzneţ, ele se pot încadra cu uşurinţă în orice fel de încăpere, dar sunt foarte potrivite în holuri ori saloane.

În alegerea unei oglinzi, trebuie să ţii cont atât de dimensiunea şi proporţia camerei, cât şi de utilitatea sa în respectivul spaţiu. De asemenea, aşa cum spun şi specialiştii companiei Mobexpert, este foarte bine ca acestea să fie adecvate stilului tău de viaţă.

LIVING. Într-o astfel de cameră, nu există restricţii. Fiecare îşi poate aşeza oglinzile cum şi unde vrea. „Totul este să opteze pentru ceva care să ţină cont de stilul şi de proporţia camerei“, consideră Laurenţia Onea, communication & interior design manager al IKEA.

HOL. Acestei încăperi îi sunt specifice oglinzile. De preferat este să optezi pentru unele orizontale, care dau senzaţia de cât mai mult spaţiu şi lumină.

DORMITOR. În această încăpere, susţine Miruna Macavei, consultant în feng-shui tradiţional, este recomandat să nu se folosească oglinzi mari, pentru că ele formează un spaţiu dinamic, ceea ce este inadecvat într-o zonă de odihnă, unde se doreşte linişte. Foarte practice sunt cele aşezate pe uşile dulapului şi cele de pe masa de toaletă.

BIROU. În camera în care lucrezi, oglinzile trebuie să fie poziţionate astfel încât să reflecte cerul sau verdeaţa de afară. „În felul acesta, ele te pot ajuta să-ţi relaxezi ochii obosiţi de ecranul calculatorului“, spune Laurenţia Onea.

CAMERA COPILULUI. Este foarte importantă siguranţa micuţilor, aşa că aici ramele oglinzilor nu trebuie să aibă colţuri sau asperităţi! „Pot fi din plastic sau îmbrăcate în materiale textile. Sunt de preferat formele curbe sau capetele rotunjite, pentru a evita accidentările“, recomandă Laurenţia Onea.

PROPUNERI

Cum alegi rama?

Ramele oglinzilor pot conferi un plus de identitate stilului camerei. „Un stil clasic se armonizează excelent cu oglinzile cu rame din lemn antichizat ori cu cele din fier. Exista însă şi oglinzi fără rame, care au canturile foarte bine şlefuite, de diferite forme, perfecte pentru stilul modern, minimalist“, spune Laurenţia Onea, communication & interior design manager al IKEA. Tendinţele acestui sezon, spun specialiştii Mobexpert, impun rame din metal „rece“: argint, aluminiu, nichel şlefuit, platină sau oţel, „care pot aduce accente de o eleganţă discretă sau, dimpotrivă, opulenţă interioarelor“.