Ofițerul care a parcurs distanțe record, cu bricul Mircea, a predat comanda navei. Velierul a împlinit 79 de ani

La exact 79 de ani de când a intrat, prima dată, în portul Constanța, nava școală Mircea a fost gazda unei ceremonii militare, în prezența a zeci de invitați, pentru a sărbători ziua de naștere a simbolului Marinei Militare Române. A fost și ziua în care comandorul Gabriel Moise a predat comanda navei, după 12 ani la cârmă, comandorului Mircea Târhoacă.

A fost sărbătoare, astăzi, de Ziua Eroilor, la bordul navei școală Mircea. Nava, la bordul căreia, s-au instruit mii de tineri care au devenit marinari ai Forțelor Navale Române, a împlinit 79 de ani de existență. Nava şcoala "Mircea" a fost construită în perioada 1938 – 1939 la Şantierul Blohm und Woss din Hamburg, Germania. La data de 1 mai 1939, “Mircea” a intrat in serviciul Marinei Militare Romane, iar la data de 17 mai 1939 a intrat in portul Constanta, unde a fost salutată de oficialitati, de tinerii elevi ai Scolii Navale si de navele aflate in port. La 3 iulie 1939, nava școală Mircea a plecat in primul sau mars de instructie in Marea Mediterana.

Peste 75 de promoții de marinari români și-au făcut ucenicia pe “Mircea”. Astăzi, mulți dintre ei, membrii ai Clubului Amiralilor, au răspuns invitației organizatorilor și au urcat la bordul navei pe care și-au făcut ucenicia, printre ei, contraamiralul Nicolae Ștefan, comandorul Eugen Ispas, contraamiral Traian Atanasiu dar și rectorul Academiei Navale “Mircea cel Bătrân”, Octavian Tărăbuță, și ofițeri activi ai Forțelor Navale. Ultimul comandant al navei școală, comandorul Gabriel Moise, în cadrul unei ceremonii militare, a predat pavilionul navei noului comandant, Mircea Târhoacă. El predă comanda după 12 ani și după 17 ani de când a început să lucreze pe “Mircea”.

În toți acești ani, comandorul Gabriel Moise a devenit ofițerul care a parcurs cea mai mare distanță pe apă, din Forțele Navale Române. “Da, am aproape 100.000 de mile marine parcurse. Sunt un răsfățat al sorții și un norocos pentru că, din 2001 de când sunt pe Mircea, iar de 12 sunt comandant, am făcut în fiecare an, în medie, câte 5000-6000 de mile marine. Din noua mea funcție de comandant al Divizionului de nave, voi rămâne la bordul navei școală Mircea. Viața la bordul unui velier este una spartană însă entuziasmul cadeților este molipsitor. Eu imi doresc să văd marea in continuare de pe mare și să nu o văd de pe uscat. Ziua cea mai emoționantă va fi atunci când eu voi rămâne pe cheu și nava va pleca pe mare fără mine”, a declarat Gabriel Moise.

 

Noul comandant al navei școală Mircea, comandorul Mircea Târhoacă, are 44 de ani, este brăilean, și în ultimii 10 ani a parcurs toate treptele ierarhice pe Mircea. Primul său voiaj în calitate de comandant este marșul de instrucție în care pleacă în data de 4 iunie și se întoarce pe 5 iulie. Este un voiaj în Marea Mediterană, cu oprire în trei țări, Italia, Muntenegru și Grecia.” La bord, pentru a doua oară, avem un grup de de 55 de cadeți din Germania pe care urmează să îi instruim. Conform tradiției, în primul marș avem la bord elevii de la Școala de Maiștri Militari de Marină”, a spus comandorul Mircea Târhoacă. În timpul ceremoniilor de pe “Mircea”, în memoria marinarilor pieriți în lupte, în apa mării a fost aruncată peste bord o coroană de flori, de Zilei Eroilor.