Într-un comunicat postat pe siteul csus.ro, oficialii echipei Universitatea Craiova solicită demisia conducătorilor arbitrajului românesc
Respectul pentru competiție, pentru adversari și pentru toți cei implicați în fenomenul fotbalistic ne-a ghidat atitudinea, considerând că un club profesionist de fotbal trebuie să rămână vertical, departe de polemici și scandaluri. De aceea am mizat pe o abordare profesionistă vis-à-vis de terți, având convingerea că astfel vom fi, la rândul nostru, tratați cu respect.
Drumul spre performanță pe care am pornit are în spate sute de ore de muncă. Sunt cicluri săptămânale de antrenamente pentru 90 de minute, la capătul cărora dorim să vedem suporterii mândri că sunt olteni. Cu toții suntem actori în acest spectacol numit „Fotbal” și fiecare avem rolul nostru. Universitatea se va pregăti cât mai bine pentru al său.
Nu este însă suficient. Pentru că munca fotbaliștilor noștri este batjocorită, iar bucuria fanilor este negată. De foarte multe ori răspunzători au fost arbitrii care țin să fie actorii principali de pe teren și stabilesc prin deciziile lor soarta meciurilor și implicit răstoarnă clasamentul după bunul plac.
Să analizăm două dintre ultimele partide ale Științei. În minutul 60 al meciului de la Giurgiu, Universitatea a avut penalty clar la un fault asupra lui Ivan, neacordat. În schimb, cu 10 minute înainte de final, brigada a validat golul marcat cu mâna de Florea, hotărând soarta punctelor. În minutul 58 al partidei de pe Extensiv cu ASA Târgu Mureș, arbitrul nu a acordat penalty la hențul comis de Golanski. Aici am vorbit de faze clare, ce au influențat în mod direct rezultatele, fără să mai aducem în discuție multe alte decizii greșite ale brigăzii de arbitri (în special la meciul cu Târgu Mureș) ce ne-au dezavantajat. Astfel, în loc de 6 puncte, Universitatea a obținut un singur punct. Să mai aducem în discuție derby-ul cu Steaua făcut praf de brigadă, cu penalty neacordat la Rocha, dar dat în favoarea Stelei la Dumitraș, după ce inițial centralul acordase corect lovitură de poartă (lăsase legea avantajului lucru de care un jucător advers a profitat), decizie schimbată de protestele oaspeților? La scorul de 1-1, nu s-a acordat cel puțin al doilea galben la talpa “pusă pe față” de Filip lui Zlatinski. Plus multe alte “al doilea galben” neacordate ce ar fi condus la eliminarea unor jucători adverși. Și acum să analizăm ultimul meci unde la protestele oficialilor noștri față de maniera în care domnul Tudor a înțeles să conducă partida acesta s-a aratat revoltat că noi suntem nemulțumiți în condițiile în care am câștigat acest meci.
Da, domnule Tudor, protestăm pentru ca victoria ne-a lăsat un gust amar. Ați așteptat un an pentru a vă răzbuna în urma acuzelor ce vi le-am adus după meciul de Cupa României împotriva echipei Steaua. Sunteți un om meschin domnule Tudor, iar ca arbitru veți ieși pe ușa din dos a fotbalului romanesc. Ați distrus cel puțin o generație de arbitri ce au încercat să vă urmeze pseudo-modelul. De azi înainte nu vă vom mai pronunța numele.
Iată fazele pe care le incriminăm în meciul Concordia Chiajna – Universitatea Craiova:
-min. 26: Constantinescu îl lovește intenționat cu cotul pe Popov în timp ce mingea era în aer (locul de contact este fața, considerată o zona sensibilă). Fază petrecută sub ochii tăi. Decizie corectă: cartonaș roșu. Decizia data de tine: nimic
-min. 34: Cartonaș galben dat gratuit pentru Popov. Acesta nici măcar nu l-a atins pe adversar, fază petrecută sub ochii tăi.
-min 48: Giurgiu atacă din spate fără șansa de a juca mingea (urmărește piciorul adversarului). Decizie corectă: cartonaș galben pentru Giurgiu. Decizia ta: fără avertisment
-min 56: Lângă linia de margine, în apropierea băncii echipei gazdă jucătorul Lucian Ion oprește un atac promițător la Nuno Rocha - atac în viteză cu intensitate. Nu acorzi avertisment
-min 67 Tudore, ........... ceea ce ai făcut la această fază este o golănie! Vătăjelu este faultat clar, nu poate fi vorba de simulare (mai mult decât atât jucătorul nu cere absolut nimic, iar faultul asupra lui este la mijlocul terenului). Decizie eronată de a acorda cartonaș galben. Să mai spunem ca este al 4-lea galben și că Vătăjelu va fi astfel suspendat pentru partida cu Viitorul.
-min 72: Popov primește al doilea cartonaș galben. În comparație cu faza din minutul 56, când Lucian Ion nu primește nimic la faultul grosolan asupra lui Nuno Rocha rămânem fără cuvinte. Decizie greșită de a acorda al doilea cartonaș galben la Popov. Acesta va fi suspendat pentru meciul cu Viitorul.
-min 77: Nuno Rocha primește gratuit cartonaș galben. Nici Nuno nu va juca cu Viitorul, fiind la al patrulea cartonas galben.
-min 81: Bucurică de la Chiajna îl atacă cu piciorul sus, cu intensitate și în viteză pe Achim sub ochii tăi. Tu nu acorzi nici măcar cartonaș galben (se putea da roșu) Era cumva al doilea, Tudore?
Da, Tudore, ți-a ieșit! Ne-ai decimat. Noi o să strângem din dinți și o să mergem mai departe. Dar tu, tu ce o să faci? Câte meciuri mai ai de gând să nenorocești până să fii dat afara. Domnule Vassaras, domnule Deaconu, cât îl mai țineți?
Cu riscul de a ne repeta, rămânem la convingerea că fiecare individ evoluează până la primul nivel de incompetență. Domnule Vassaras, domnule Deaconu, l-ați atins! Arbitrajul românesc se află de ceva timp într-o cădere liberă, într-o criză cronică ceea ce cere din partea dumneavoastră o acțiune radicală: DEMISIA! Pentru a fi corect înțeleși noi nu avem o problemă cu arbitrii (exceptându-l pe stimabilul domn Tudor), noi avem o problemă cu arbitrajele. Prin maniera în care ați condus arbitrajul românesc și implicit ați delegat anumite brigăzi de arbitri la anumite meciuri, ați ajuns să influențați în mod direct accederea anumitor echipe în play-off, precum și ierarhia finală.
Convinși fiind că sunteți în asentimentul nostru că terenul de fotbal nu este codru, considerăm legitim să primim înapoi banii pentru arbitrajele care au viciat rezultele meciurilor noastre și înainte de a vă prezenta demisia să vă cereți public scuze pentru prestațiile mediocre ale brigăzilor pe care le-ați trimis la partidele Universității Craiova.