EXCLUSIV EVZ. Instituţia care supraveghează modul în care se folosesc fondurile europene în România s-a sesizat cu privire la ingineriile primarului din Constanţa.
Departamentul pentru luptă Antifraudă (DLAF) s-a autosesizat în urma anchetei publicată de EVZ legată de afacerile cu fonduri europene derulate de primarul Constanţei, Radu Mazăre, şi Nicuşor Constantinescu, preşedintele Consiliului Judeţean, şi a demarat o investigaţie pe această temă.
EVZ arăta cum firme cu acţionariat în off-shore-ul cipriot şi în spatele cărora se ascund interesele celor doi politicieni câştigă licitaţii pe bani europeni.
EVZ vă prezintă astăzi o nouă afacere, aflată la final, în care hotelul deţinut oficial de Mazăre şi Nicuşor Constantinescu a fost modernizat pe bani europeni chiar de către firma în spatele cărora se află interesele celor doi.
Ancheta EVZ a dezvăluit cum licitaţii de zeci de milioane de euro pe bani publici locali şi guvernamentali, dar şi pe bani europeni, sunt câştigate de Mobitom SA şi Five Holding SA, firme deţinute de Ditline Investment Ltd, un off-shore cipriot.
Acestea îşi au sediul în Constanţa, pe strada Ion Roată nr.3, cartierul general al tuturor firmelor în care au fost sau încă mai sunt oficial acţionari Mazăre şi Nicuşor Constantinescu.
Cartierul general din piaţa Brick
Adresa este cunoscută localnicilor ca piaţa Brick, pentru că aici se află centrul comercial Five Brick, deţinut de aceeaşi grupare şi care are închiriaţi peste 9.000 metri pătraţi pentru o sumă lunară modică, chiar de la Sigma Trading SA deţinută de Radu Mazăre, Nicuşor Constantinescu şi Five Holding SA.
Aceasta din urmă a preluat de la stat compania Mobitom SA, la care deţine acum 98%, în timp ce Sigma Trading SA achiziţionase, în 1997, o hală de producţie a Mobitom SA, hală unde acum este centrul comercial.
Mazăre: "Nu am legături cu firma off-shore"
Atât Mazăre cât şi Constantinescu declaraseră pentru EVZ că nu au nicio legătură cu off-shore-ul cipriot care se află în spatele celor două firme abonate la contracte cu bani publici.
Ancheta a mai dezvăluit şi faptul că, prin intermediul firmelor deţinute de off-shore-uri, dar şi prin interpuşi, clanul Mazăre deţine alte hoteluri în Mamaia, complexuri rezidenţiale fiind implica şi în tranzacţii imobiliare suspecte, anchetate de DNA.
6,3 milioane de lei, bani europeni,
a obţinut Mazăre pentru hotelul Flora
REACŢIE
DLAF se autosesizează
Ancheta publicată de EVZ, care a dezvăluit cum ajung banii europeni în conturile unor firme în spatele cărora se află interesele primarului din Constanţa, a atras atenţia DLAF, care a demarat recent o investigaţie.
"Departamentul pentru luptă Antifraudă –DLAF s-a autosesizat, în 27.02.2012, în urma publicării anchetei EVZ -"Mazăre, milioane de euro plimbate prin Cipru" - şi a demarat verificări preliminare legate de aspectele semnalate în articol", se arată într-un răspuns al DLAF, pentru EVZ.
DLAF este instituţia de contact cu Oficiul European de Luptă Antifraudă – OLAF, din cadrul Comisiei Europene. DLAF asigură, sprijină şi coordonează îndeplinirea obligaţiilor ce revin României privind protecţia intereselor financiare ale UE, fiind instituţia care veghează asupra modului în care sunt cheltuiţi banii europeni în România.
INTERESE
Mazăre îşi modernizează hotelul pe bani europeni
Firma Xenoti SRL, deţinută oficial de Mazăre şi Nicuşor Constantinescu, a demarat, în urmă cu doi ani, un proiect de 16,99 milioane lei, din care 6,3 milioane lei finanţare europeană prin Programul Operaţional Regional, pentru modernizarea hotelului Flora din staţiunea Mamaia.
Proiectul are ca termen de finalizare data de 10.05.2012. Câştigătorul licitaţiei pentru modernizarea hotelului este Mobitom SA, firma în spatele căreia se află interesele celor doi oficiali locali, care a mai câştigat un proiect pe fonduri europene de 6,1 milioane lei, cofinanţat de Guvernul României pentru modernizarea unui centru pentru persoane cu handicap din Constanţa.
Oficialii DLAF nu au furnizat un răspuns la întrebările EVZ legate de un posibil conflict de interese în acest proiect pe fonduri europene.
"La celelalte două întrebări (n.r. - legate de faptul că hotelul lui Mazăre şi Constantinescu este modernizat pe bani europeni de o firmă de construcţii în spatele căreia se află tot interesele celor doi) nu vă putem răspunde până la finalizarea activăţii de control, întrucât acestea presupun verificări mai amănunţite", afirmă oficialii DLAF.
CITIŢI ŞI:
- Imperiul nevăzut al grupării Mazăre-Nicuşor Constantinescu
- MAZĂRE, milioane de euro plimbate prin Cipru