Oferte de vacanţă în cele mai vechi oraşe ale lumii: Al-Fayoum, Egipt

Dacă vestigiile pe care le adăpostesc ar putea vorbi, istoria lumii ar căpăta viaţă sub ochii ochii turiştilor, veniţi din toate colţurile pământului pentru a vizita cele mai vechi oraşe ale lumii. Evz.ro şi-a propus să vă prezinte câteva dintre aşezările străvechi ale lumii, care atrag şi astăzi mii de turişti.

Pentru călătorii care se aventurează printre piramidele din Egipt, numele oraşului Al-Fayoum poate să nu însemne prea mult. Puţini ştiu că el este aşezat în regiunea omonimă, o zonă agricolă fertilă. Şi mai puţini ştiu că în anul 4.000 î.e.n. au fost înregistraţi primii locuitori ai oraşului Al-Fayoum, situat în sud-vestul capitalei Cairo, la 130 de kilometri distanţă. Oraşul a fost clădit pe ruinele anticului Crocodilopolis (cunoscut şi ca Krokodilopolis sau Ptolemais Euergetis sau Arsinoe), urbe locuită de crocodilul sacru Petsuchos. Astfel, oraşul era un important loc pentru pelerinii antici.

Dar cei care i-au impus numele de Crocodilopolis au fost romanii, căci în zonă existau numeroşi crocodili. Tot romanii au schimbat obiceiul locului: i-au obligat pe egipteni să cultive intensiv grâu, care mergeau toate la Roma, în locul rotirii culturilor.

<object width="480" height="385"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/XeWmQovCB-4&hl=en_US&fs=1&"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/XeWmQovCB-4&hl=en_US&fs=1&" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="480" height="385"></embed></object> Trei religii

Musulmanii cred că profetul Iosif a fost cel care a dezvoltat zona agricolă Al-Fayoum. După canalizarea Deltei Nilului, importanţa agricolă a regiunii a scăzut, dar a rămas una dintre cele mai mari regiuni destinate cultivării plantelor din Egipt.

Creştinii şi-au pus amprenta asupra locului, înălţând mănăstiri cum sunt Mănăstirea închinată Sfintei Fecioare, ce datează din secolul al XII-lea, sau Mănăstirea Sfântului Arhanghel Gabriel, clădită în secolul al VII-lea.

Turiştii pot vizita astăzi ruinele vechii aşezări, una dintre cele şase oaze din Egipt, dar şi piramidele Lehin şi Hawara, situate în apropiere.

Excursia la Al-Fayoum cere un buget generos

Ofertele agenţiilor de turism din România nu includ şi vizite la Al-Fayoum, dar se organizează croaziere pe Nil şi scurte excursii în locaţii apropiate de oraşul antic. Costul unei croaziere pe Nil începe de la aproximativ 800 de euro/persoană. La această sumă se mai adaugă taxa de aeroport, circa 115 euro/persoană, suplimentul de cuşetă (circa 55 de euro), prima de asigurare, taxa de viză, bacşisul care se plăteşte obligatoriu reprezentantului agenţiei locale de turism, de vreo 30 de euro, astfel că bugetul de vacanţă trebuie să fie destul de generos.

Agenţia locală de turism se poate îngriji de organizarea unei excursii de la Cairo la Al-Fayoum. Pentru o deplasare două zile, cu o noapte de cazare, turistul va scoate din buzunar între 95 şi 160 de dolari (64-107 de euro), în funcţie de numărul de membri ai grupului şi de sezon. Pentru un grup format din doi turişti, o excursie organizată vara costă 140 de dolari (94 euro). Dacă deplasarea are loc iarna, preţul urcă la 160 de dolari/persoană (107 euro).

În cazul în care grupul de turişti este format din 5 persoane, tariful de vară este de 95 de dolari/persoană (64 de euro), iar iarna de 105 dolari/persoană (70 de euro). Tarifele includ apa minerală, o noapte de camping, cina în deşert, safari, precum şi contravaloarea taxelor ce se percep pentru vizitarea obiectivelor turistice. <object width="480" height="385"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/DLoDyVDNycg&hl=en_US&fs=1&"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/DLoDyVDNycg&hl=en_US&fs=1&" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="480" height="385"></embed></object>