Ofertă săracă, dar variată la târgul de mobilă de la Romexpo

Produse noi şi importate din Asia, laolaltă cu piese cu un design conservator. Asta găseşti dacă dai o fugă în aceste zile până la Romexpo, unde 80 de producători îşi expun marfa.

Pe piaţa de mobilier cuvintele cheie sunt în acest an eco, simplitate, multifuncţionalitate şi dinamism.

La Târgul internaţional de mobilă (BIFE), care se desfăşoară în aceste zile la centrul expoziţional Romexpo din Capitală aveţi de unde alege, fie că doriţi o mobilă clasică din lemn masiv, fie că optaţi pentru piese de inspiraţie asiatică.

Puteţi găsi diverşi producători de mobilă din România care vă pot executa piese de mobilier la comandă, dar şi firme care recondiţionează piese vechi. Oferta e variată şi pentru toate buzunarele. Participanţii sunt mai puţini faţă de ani trecuţi, iar preţurile mai mici cu 10-15%. Mobilierul retro: scump, dar elegant Vechiul nu este la modă doar în cazul hainelor şi bijuteriilor. Mobilierul vechi este extrem de apreciat, însă pentru aceste piese ar trebui să scoateţi din buzunar destul de mulţi bani. Astfel, preţul unui dulap recondiţionat, realizat în urmă cu circa 100 de ani, poate ajunge şi la 800 de euro. Pentru un mobilier ceva mai nou sau o piesă care are doar patină de vechi, va trebui să plăteşti circa 300-400 de euro. Bulgarii vor să ne vândă canapele La târgul de profil care se desfăşoară în aceste zile la Romexpo exponanţii din Bulgaria au rezervat un spaţiu de 600 metri pătraţi. Majoritatea au magazine în Ruse şi au venit la târg pentru a vinde canapele. Preţurile pornesc de la 519 lei şi pot ajunge până la 1.999 lei, la produsele extensibile. Potrivit directorului comercial Desislava Daneva, acestea din urmă sunt şi cele mai vândute produse. Tocmai pentru că tendinţa este aceea de a înlocui mobilierul masiv cu piese din materiale uşoare şi uşor de asamblat, prima categorie are şi cele mai bune oferte de preţ. Astfel, o bucătărie clasică şi robustă poate fi achiziţionată şi cu 1.200 de lei. Târgul de mobilă este deschis până duminică în fiecare zi până la ora 18:00.

DESIGN. Producătorii din Bulgaria au venit la târg cu realizări care mai de care mai neobişnuite PREŢURI Dormitor exotic de 2.000 de euro Dacă vreţi o cameră cât mai exotică, la expoziţie veţi găsi piese de mobilier modernist făcute din mahon, cânepă de Manila şi piele. Un ansamblu format dintr-o canapea, două fotolii şi două mese de cafea costă circa 6.800 de lei. Reprezentanţii Asturia Consulting susţin că produsele comercializate nu sunt pentru toată lumea. "Clienţii noşti sunt oameni cu venituri peste medie, care au la dispoziţie un spaţiu mai mare şi care nu vor să vadă la ei în casă mobilă asemănătoare cu cea a părinţilor. Nu poţi folosi aceste piese într-o garsonieră sau un apartament de 60 de metri pătraţi. Clienţii noştri au între 30 şi 45 de ani", au precizat reprezentanţii firmei. Deoarece mobila este produsă în Filipine, din momentul în care se face comanda şi până la livrare se pot scurge chiar şi şase luni.

Made in Vietnam

Tot în Asia este produsă şi mobila clujenilor de la Exquisite, respectiv în Vietnam, într-o fabrică situată la 200 de kilometri de Saigon. Materialale folosite sunt zambila de apă, o plantă acvatică plutitoare extrem de rezistentă şi lemn de acacia. Toate piesele sunt lucrate manual. Un mobilier pentru dormitor format din opt piese, pat, cabinet, două noptiere, trei veioze şi o ramă de oglindă costă 8.279 de lei. Dacă alegeţi doar un pat şi două noptiere nu veţi plăti mai mult de 3.000 de lei. Potrivit reprezentanţilor firmei importatoare, acest tip de mobilier este căutat mai ales pe pieţele din Germania şi Marea Britanie şi este preferat de oamenii care vor un mobilier rezistent, natural şi rafinat. La noi poate fi întâlnit foarte des ca mobilier de exterior, fiind preferat de patronii de terase şi baruri.

BUCĂTĂRII. Produsele moderne au şi preţuri pe măsură "Clienţii noşti sunt oameni cu venituri peste medie, care au la dispoziţie un spaţiu mai mare." REPREZENTANŢI Asturia Consulting SOLUŢII Ca să economiseşti spaţiu poţi opta pentru un birou care să fie folosit şi ca loc de depozitare sau pentru paturi fie rabatabile, fie supraetajate, recomandă designerii Cu cât oraşul este mai mare, cu atât trăim mai înghesuiţi. Potrivit unui studiu prezentat de retailerul de mobilă IKEA, unei persoane nu-i revin mai mult de 15-20 de metri pătraţi într-o locuinţă şi, de regulă, mai multe persoane împart aceeaşi casă sau chiar în aceeaşi cameră. Astfel, majoritatea încăperilor dintr-o locuinţă ajung să îndeplinească mai multe funcţii. O cameră de zi poate fi şi dormitor pentru copii şi spaţiu de joacă. Potrivit aceleiaşi surse, cei mici sunt obligaţi de cele mai multe ori să împartă o cameră cu părinţii şi cu fraţii, astfel că devine o necesitate să profiţi la maximum de fiecare centimetru pătrat al locuinţei. Pentru a economisi spaţiu, putem apela la piese de mobilier multifuncţionale sau încorporate. Un birou cu biblioteca şi cu un pat rabatabil costă circa 600-700 de euro, ne-a declarat Dorothea Doreescu, reprezentant al firmei Monello care importă din Turcia un astfel de mobilier. Potrivit acesteia, astfel de soluţii de economisire a spaţiului sunt extrem de populare pe pieţele din Turcia şi Rusia. "La spaţiul pe care îl avem noi la dispoziţie, orice astfel de soluţie este binevenită, mai ales că produsele sunt şi uşor de folosit", a adăugat ea. Soluţii pentru spaţii mici Şi retailerul suedez IKEA pune în acest an accentul pe mobilarea inteligentă a spaţiilor mici. Noile game de produse, care pot fi găsite în magazin începând de astăzi, oferă soluţii pentru a câştiga spaţiu şi a face locuibilă şi funcţională o casă de dimensiuni reduse. Preţurile vor fi similare celor de anul trecut, când s-a operat o reducere, la nivelul tuturor produselor, de 12%. Cum să economiseşti spaţiu Ca să câştigi cât mai mult spaţiu alege mobiler cu rotile, spaţii de depozitare încorporate, mobilă care se stivuieşte. Poate nu este mobila la care ai visat, dar cu siguranţă îţi va da impresia că ai mai mult spaţiu. O variantă este aceea de a folosi paturi supraetajate. Cadrul unui pat costă circa 1.000 de lei. Sub el poate fi amenajat un birou sau un loc de joacă pentru cei mici. De asemenea, biroul poate fi folosit şi ca spaţiu de organizare şi de depozitare, ascunzând privirilor jucăriile celor mici. 700 de euro costă un birou cu pat rabatabil şi rafturi de bibliotecă AUTOHTON. Firmele locale iau comenzi de la clienţi FOTOGRAFII: RĂZVAN VĂLCĂNEANŢU