Octavian Udriște, părintele metroului bucreștean a murit la vârsta de 88 de ani. Inginerul și-a dedicat întreaga viață și carieră transportuluui feroviar. Și-a pus semnătura pe numeroase manuale studii și analize, care, toate au contribuit la îmbunătățirea infrastructurii trasportului feroviar
Octavian Udriște, președintele onorific al Clubului Feroviar, cunoscut pentru dezvoltarea metroului bucureștean și un pionier al industriei feroviare, a murit la vârsta de 88 de ani. Născut în Timișoara, părintele metroului bucureștean și-a dedicat întrega carieră transportului feroviar.
Octavian Udriște a murit la vârsta de 88 de ani
Pe 18 aprilie, Octavian Udriște ar fi împlinit 89 de ani. Provine dintr-o familie cu tradiție în domeniul transportului feroviar. Bunicul matern a lucrat ca mecanic de locomotivă la depoul din Cernăuți. Bunicul din partea tatălului a administrat magazia de la Dealul Spirii din București.
Tatăl lui Octavian Udriște a administrat o companie comercială care opera vagoane de marfă. Ileana, fata inginerului Udriște, a patra generație de feroviari din familie, este la rândul ei de profesie inginer. Lucrează în prezent pentru compania elevețiană Stadler la filiala din Berlin, potrivit clubferoviar.
Și-a dedicat întreaga viață transportului feroviar
Inginerul Udriște a nutrit pasiunea pentru domeniul feroviar încă din copilărie, astfel în 1958 a absolvit Institutul de Căi Ferate București și ulterior și-a dedicat întreaga carieră domeniului căilor ferate. Cu o experiență desăvârșită în tracțiunea diesel-electrică i-a adus poziții de conducere și funcții de consultant în diverse companii și instituții.
Un moment de referință în cariera lui Octavian Udriște a fost în anul 1979, când s-a implicat în proiectul metroului bucreștean, fiind unul dintre principalii artizani. Separat de activitatea profesională, Udriște a publicat numeroase cercetări și studii în sectorul transporturilor feroviare.
Octavian Udriște, comemorat de autoritățile din București
Datorită pasiunii și experienței din domeniul feroviar, inginerul Udriște a fost numit în 1996 director al Institutului de Cercetări în Transporturi INCERTRANS. Ulterior a ajuns director al Departamenului de Transport la Siemens România din 1997 până în 2005
Udriște și-a pus semnătura pe numeroase manuale studii și analize, care, toate au contribuit la îmbunătățirea infrastructurii trasportului feroviar. În cinstea inginerului, Primăria din București a montat anul trecut o placă aniversară la stația Timpuri Noi de pe Magistrala 1.