Ideea de a trăi într-un oraș plutitor făcea parte din tărâmul ideilor de viitor care sunt ireale. ONU ar putea schimba acest lucru, cu Oceanix City.
Oceanix City este gandit ca o insula hexagonala modulara care sa reziste la inundatii si la cele mai puternice uragane. Insula ar urma sa ocupe o suprafata de 75 de hectare, distribuita pe mai multe platforme plutitoare, prefabricate pe tarm si grupate in "ciorchini" de cate sase, cu o capacitate de pana la 1.650 de locuitori. Ulterior, cate sase de astfel de "ciorchini" ar urma sa fie grupati la randul lor in jurul unui port central, scrie lyberti.com.
Mai mulți constructori, ingineri și arhitecți s-au adunat la o discuție ONU pentru a pune bazele unui plan de oraș plutitor.
Proiectul orașului plutitor se numește Oceanix City și a fost făcut de arhitectul Bjarke Ingels. Mai are nevoie de finanțări de la investitori suficient de curajoși pentru a deveni realitate însă. El s-ar afla cam la 1,6 kilometri de pamând. Orașul ar fi format din mai multe platforme hexagonale, fiecare din ele fiind capabilă să cuprindă câte 300 de locuitori. Șase astfel de platforme ar forma un sat. Întregul oraș ar fi format din șase sate și ar avea în total cam 10.000 de locuitori.
Conceptul pentru Oceanix City a fost prezentat in cadrul unei intruniri a Organizatiei Natiunilor Unite, ca parte a Noii Agende Urbane a Programului Natiunilor Unite pentru Asezari Umane (UN Habitat). La originea proiectului se afla ingrijorari legate de aspecte precum ridicarea nivelului marii si al oceanelor si schimbarile climatice, care, avertizeaza specialistii, vor avea un impact devastator asupra asezarilor umane, intr-un viitor nu foarte indepartat.