OCDE: Consolidarea instituțiilor și finanțelor publice, cheia creșterii economice în România

Sursa foto: Timon Schneider | Dreamstime.com

Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) constată că economia României a obținut performanțe solide în perioada recentă, generând îmbunătățiri semnificative ale nivelului de trai și avansând în procesul de apropiere față de statele membre ale organizației.

Totuși, inflația ridicată a reprezentat un obstacol major pentru puterea de cumpărare a gospodăriilor, conform celui mai recent Studiu economic al OCDE dedicat României.

OCDE: Importanța consolidării instituțiilor și finanțelor publice

Conform estimărilor OCDE, se preconizează că Produsul Intern Brut al României va înregistra o creștere de 3,1% în 2024, urmată de o expansiune de 3,3% în 2025, după ce în anul precedent a înregistrat o creștere de 2,0% în 2023.

Investițiile semnificative vor continua să susțină economia, iar redresarea cererii externe va contribui la consolidarea sa, în timp ce presiunile asupra cheltuielilor gospodăriilor se vor diminua gradual.

După ce a atins un nivel de 16,8% în noiembrie 2022, în contextul crizei energetice, inflația a înregistrat o scădere, situându-se la 7,4% în ianuarie 2024. Totuși, presiunile subiacente asupra prețurilor rămân ridicate în cadrul economiei.

Se prognozează că inflația globală va continua să scadă, ajungând la 5,0% în 2024, și ulterior la 3,7% în 2025.

Sursa foto: Dreamstime.com

Pentru a menține o datorie publică sustenabilă și pentru a face față presiunilor crescânde asupra cheltuielilor, cum ar fi îmbătrânirea populației și tranziția către o economie mai ecologică, este esențial să se întărească finanțele publice, arată studiul.

Aceasta implică creșterea veniturilor fiscale și îmbunătățirea eficienței cheltuielilor publice, mai constată OCDE.

O sănătate financiară solidă nu doar ar contribui la reducerea deficitului bugetar, ci ar sprijini și politica monetară restrictivă, reducând presiunile asupra cererii în timpul perioadelor de inflație ridicată.

Finanțare adecvată pentru DNA și consolidarea guvernanței întreprinderilor de stat

Pentru a îmbunătăți climatul de afaceri și pentru a stimula creșterea productivității, este esențial să se întărească guvernarea publică și să se consolideze statul de drept.

Deși reformele implementate au condus la o reducere treptată a constrângerilor reglementare asupra întreprinderilor, corupția și incertitudinea în legătură cu acțiunile publice continuă să pună în dificultate o proporție semnificativă dintre acestea.

În același timp, asigurarea de resurse adecvate pentru Direcția Națională Anticorupție (DNA) este crucială. Studiul recomandă implementarea completă a cadrului de guvernanță consolidat aplicabil întreprinderilor de stat, precum și abordarea obstacolelor întâmpinate în accesarea finanțării de către întreprinderile mici.

„Rezultatele economice bune ale României au permis o creștere continuă a venitului mediu. Diferența dintre nivelul său de trai și media țărilor OCDE s-a redus la jumătate între 2000 și 2022.

Principalul obiectiv al politicilor macroeconomice imediate este de a controla inflația, care rămâne mult peste obiectivul stabilit, prin implementarea coordonată a politicilor monetare și bugetare restrictive”, a declarat Secretarul General al OCDE, Mathias Cormann, în timpul prezentării Studiului la București, alături de Prim-ministrul Marcel Ciolacu.

Noile măsuri fiscale vor contribui la corectarea insuficiențelor de venituri, dar vor fi necesare reforme mai ambițioase pentru a reduce dezechilibrele bugetare, pentru a susține creșterea și pentru a remedia inegalitățile de venit.

Dinamica reformelor structurale rezultată din planul pentru redresare și reziliență ar trebui să contribuie la aceasta, dacă este menținută pe termen lung, la fel ca și noi reforme destinate să elimine obstacolele în calea investițiilor și să crească rata de activitate”, a mai adăugat acesta.

OCDE. Sursa foto: Facebook

OCDE recomandă creșterea vârstei de pensionare

Extinderea vârstei de pensionare va reduce presiunea asupra bugetului cauzată de îmbătrânirea populației.

Cu toate acestea, veniturile publice rămân insuficiente pentru a acoperi noile priorități de cheltuieli. Implementarea unei administrații fiscale digitale este esențială pentru a combate frauda și pentru a mări încasările din impozite.

De asemenea, este o prioritate să se extindă gama de bunuri și servicii supuse taxei pe valoarea adăugată (TVA) la nivel național, precum și să se elimine cheltuielile fiscale asociate impozitului pe venit, care conduc la distorsiuni și sunt inechitabile.

Conform studiului OCDE, rata de activitate nu a crescut suficient pentru a compensa emigrarea românilor în vârstă de muncă. Femeile sunt sub-reprezentate în forța de muncă. Un concediu de maternitate generos încurajează femeile să își întrerupă activitatea pentru a-și crește copiii.

În plus, din cauza lipsei de servicii de îngrijire a copiilor mici, tinerii părinți întâmpină dificultăți în a-și menține amândoi locurile de muncă. Îmbunătățirea ofertei de servicii formale de educație și îngrijire a copiilor ar facilita revenirea părinților la muncă după nașterea unui copil.

De asemenea, este crucial să se continue investițiile în formarea cadrelor didactice și în infrastructura școlară pentru a îmbunătăți performanțele sistemului educațional, prin creșterea ajutoarelor și prin direcționarea mai eficientă către grupurile vulnerabile.

Emisiile nete de gaze cu efect de seră trebuie să se reducă cu un sfert în deceniul actual pentru ca România să își atingă obiectivul de neutralitate carbonică până în 2050.

Pentru a realiza acest obiectiv fără a încetini progresul în ceea ce privește creșterea nivelului de trai, autoritățile trebuie să implementeze o politică climatică eficientă și echitabilă din punct de vedere economic.

E necesară dezvoltarea capacităților de producție a energiei regenerabile

Dezvoltarea capacităților de producție a energiei regenerabile trebuie accelerată pentru a respecta angajamentul de renunțare progresivă la producția de energie din cărbune, mai recomandă OCDE.

Sursa foto: Arhiva EVZ

De asemenea, este esențial să se modernizeze rețelele electrice pentru a spori producția de energie electrică din surse regenerabile, prin transmiterea unor semnale de preț puternice pentru a promova economiile de energie.

În plus, este crucial să se sprijine eforturile de renovare energetică, să se îmbunătățească sistemele de transport și să se asigure reconvertirea lucrătorilor care își pierd locurile de muncă în România în cadrul tranziției către o economie cu emisii reduse de carbon.

Acest studiu este publicat într-un moment în care România s-a angajat în procesul de aderare la OCDE.