Occidentul nu este pregătit să ofere Ucrainei garanțiile de securitate pe care le dorește. Fără asigurări scrise, nu vrea să adere la NATO

NATO / Sursa foto: dreamstime.com

Ucraina pledează pentru garanții obligatorii de securitate occidentale pentru a asigura supraviețuirea pe termen lung, dar aliații nu sunt încă pregătiți pentru acest lucru. 

În ciuda lunilor de discuții pe această temă, Occidentul este împărțit cu privire la modul de a răspunde unei astfel de solicitări, au spus cinci diplomați europeni. Ei nu prea înțeleg care ar trebui să fie aceste garanții - dacă ar trebui să existe obligații din partea NATO sau garanții separate de la marile state militare.

Întrebarea rămâne deschisă, deși mai sunt cinci săptămâni până la summitul NATO de la Vilnius, se arată în publicație. Ucraina se așteaptă la un semnal clar de la summit cu privire la apartenența sa și la garanțiile de securitate.

Occidentul se află în impas, nimeni nu știe soluția perfectă

Mulți aliați occidentali nu vor încă să acorde Ucrainei un anumit interval de timp, dar nici nu vor să o lase vulnerabilă la o posibilă următoare invazie, scrie ziarul. Prin urmare, liderii europeni se confruntă cu o problemă în această chestiune. Ei propun să ofere formulări optimiste cu privire la apartenența la NATO. Dar, potrivit unui înalt diplomat est-european care a dorit să rămână anonim, „uneori este greu de înțeles despre ce vorbim”.

Actualii și foștii oficiali spun că nu există un consens nici cu privire la furnizarea de garanții, nici ce ar presupune acestea și ce format ar putea fi utilizat.

La un capăt al spectrului se află apartenența deplină la NATO, care implică garanția articolului 5 că un atac asupra unui aliat este considerat un atac asupra tuturor aliaților, potrivit fostului secretar general adjunct al NATO, Camille Grand. Opțiunea opusă este un fel de „garanții pe hârtie”, după exemplul Memorandumului de la Budapesta din 1994, care a oferit Ucrainei garanții vagi din partea Rusiei, SUA și Marii Britanii.

Opțiunile includ, de asemenea, cooperarea pe termen lung și asistența Ucrainei în dezvoltarea rapidă a propriei industrii de apărare, similare obligațiilor de apărare ale SUA față de Israel, se arată în publicație. Deocamdată, totul se rezumă la finanțare și formare pe termen lung, astfel încât Ucraina să se poată apăra, potrivit unui înalt diplomat central-european.