Occidentul ia la țintă propaganda rusă

Occidentul ia la țintă propaganda rusă

SUA vor investi sume masive în combaterea presiunilor mediatice exercitate de Moscova în estul Europei, iar UE pregătește o strategie similară.

Statele Unite vor aloca sute de milioane de dolari pentru combaterea propagandei agresive duse de Moscova în Ucraina, Republica Moldova și Georgia, în timp ce UE pune pe hârtie planuri similare. Bugetul pentru anul fiscal 2015 „prevede un sprijin vital pentru Ucraina și alte țări din regiune, astfel încât acestea să poată răspunde la presiunile și acțiunile agresive ale Moscovei”, a explicat un oficial american.

Sprijin pentru presă

Mai exact, Washingtonul va aloca 640 de milioane de dolari pentru contracararea propagandei ruse, dintre care 514 milioane vor viza blocarea presiunilor exercitate asupra Ucrainei, 49 de milioane pentru Republica Moldova și 77 de milioane vor fi rezervate Georgiei.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cu aceste fonduri, ce vor fi investite în activităţi mediatice internaţionale, „SUA vizează publicul vulnerabil din ţările periferice, creșterea sprijinului pentru libertatea de expresie și a jurnalismului independent în regiune și promovarea intereselor Statelor Unite în politica internaţională” se menţionează în proiectul de buget, postat pe site-ul Casei Albe. Fonduri, mult mai reduse, vor fi alocate și pentru contrarea propagandei ruse în Asia Centrală. Decizia Washingtonului de a asista cele trei foste republici sovietice vine după ce Rusia a lansat, în noiembrie, un trust media de stat, botezat Sputnik, care va avea filiale în 34 de țări, inclusiv în România și Republica Moldova, va emite și va publica știri în 30 de limbi. Moscova a argumentat atunci că Sputnik, condus de un apropiat al președintelui Vladimir Putin, se vrea o alternativă la „propaganda care promovează o lume unipolară”, aluzie la presa occidentală.

Bulgaria dezminte „pregătirile de război”

În tot acest context tensionat, Bulgaria a anunțat ieri că suspectează existența unui centru de propagandă rusă, care urmărește crearea de tensiuni în societatea bulgară prin promovarea ideii că țara se pregătește de război.

„Ideea este de a crea panică și confuzie și de a sugera că noi urmează să facem ceva împotriva Rusiei sau a Ucrainei’’, a declarat ministrul bulgar al Apărării, Nikolai Nencev pentru postul de televiziune Nova.

Doar manevre militare

După anunţul privind înfiinţarea unor centre de comandă ale NATO în estul Europei, inclusiv în Bulgaria, o serie de speculaţii au fost lansate de către partidul naţionalist de opoziţie ATAKA, o formațiune filorusă.

„Ameninţările pentru Bulgaria din cauza implicării sale într-o aventură periculoasă, ca satelit al NATO în Europa de Est, nu prea departe de graniţele cu Ucraina şi Rusia, sunt foarte reale’’, relata, în emisia sa în limba bulgară, și postul de radio Vocea Rusiei.

Nencev a explicat că este vorba doar de manevre militare comune cu NATO și nu este vorba de o mobilizare generală a armatei bulgare, așa cum avertizează propaganda.