Într-un editorial postat ieri în ediția online a prestigiosului cotidian The Independent, jurnalistul Robert Fisk atrage atenția asupra faptului că Occidentului se agață, în mod greșit, de speranța că barbarismul că nu poate triumfa în fața oamenilor drepți, atunci când vine vorba despre combaterea grupării teroriste Statul Islamic.
Sub titlul "Vestului îi place să creadă că civilizația va ÎNVINGE ISIS, dar istoria sugerează CONTRARIUL", Robert Fisk susține că societatea occidentală a crescut, după cel de-al Doilea Război Mondial, cu credința că binele învinge răul, că oamenii răi pierd mereu în fața celor buni. Motiv pentru care, deși majoritatea oamenilor este, în prezent, agnostică, cinică și liberală în gândire, continuă să creadă că ISIS (care este întruchiparea răului pe pământ) va fi învinsă de curajul și puterea omenilor buni.
"Mai mult decât atât, Ash Carter (secretarul Apărării care i-a acuzat pe irakieni că fug de ISIS) a transmis un mesaj hollywoodian (de o naivitate greu de imaginat): "Civilizația câștigă mereu în fața barbarismului". Dar chiar așa e? E de ajuns să ne întoarcem la cel de-al Doilea Război Mondial și să ne amintim că Hitler a fost învins, dar aliatul nostru Stalin a dezlănțuit asupra Europei de Est și a Rusiei dictatura sovietică, soldată cu înfometarea și moartea a milioane de oameni. Timp de 40 de ani după cel de-al Doilea Război Mondial, barbarismul și încarnarea răului au domnit în Europa", atrage atenția jurnalistul britanic.