Românii nu sunt buni platnici, dar European Broadcasting Union nu are interes să renunțe la vechii colaboratori. Fără fonduri de la Guvern, Irina Radu face economii din banii pentru piese de schimb, relee și pază
Televiziunea Publică reia negocierile cu reprezentanţii European Broadcasting Union (EBU) – cea mai mare asociaţie a televiziunilor publice din lume. Primele discuții vor avea loc miercuri, iar TVR speră să se ajungă la o înțelegere privind noile termene de plată și eșalonări ale datoriei de 17 milioane de franci elveției (15,3 milioane de euro), datorie acumulată în perioada 2008-2016. Reamintim că vechimea și amploarea datoriei au dus la excluderea României de la ediția 2016 a Eurovision, iar din luna iunie ar fi trebuit să demareze procedura de excludere a TVR.
FOTO: Irina Radu
Contactată de EVZ, Irina Radu, președintele TVR, a confirmat reluarea negocierilor și a spus că TVR nu va primi fonduri de la Guvern. „Deocamdată nu vom primi ajutor. Eventual vom primi posibilitatea legală să folosim din economiile făcute la banii deja alocați de la bugetul de stat”.
Legea stabileşte că prin buget sunt aprobate fonduri alocate pentru acoperirea unor cheltuieli de dezvoltare, pentru achiziţionarea de echipamente şi piese de schimb, materiale consumabile, precum şi fondurile necesare pentru utilizarea staţiilor de emisie, a radioreleelor şi a circuitelor video şi fonice. Sunt alocaţi bani şi pentru asigurarea pazei, ca obiectiv de interes naţional.
Reamintim că prin EBU televiziunea publică are acces la ştiri, dar şi la programe sportive prin intermediul satelitului, cum ar fi: Jocurile Olimpice, sau Campionatele de fotbal.
Istoria se repetă
Televiziunea Publică se află pentru a doua oară în situație limită. În 2012, sub administrația Lăzescu, problemele au fost similare. „Situația s-a rezolvat prin negocieri și eșalonarea datoriilor. E esențial să se continuie plățile, ca un exemplu de bunăvoință. EBU nu înseamnă doar drepturile de transmitere. Acolo sunt și circuitele. De exemplu Campionatul European din Franța. Organizația este însă dispusă la dialog. Gestul lor cred că este un mod de a trage un semnal de alarmă. Sunt 56 de țări în această organizație și excluderea uneia dintre țări este neconfortabil pentru ei”, a explicat Alexandru Lăzescu.
FOTO;Andi Lăzescu