Obiecte ale victimelor de la World Trade Center, expuse la Washington | VIDEO

Obiecte ale victimelor de la World Trade Center, expuse la Washington | VIDEO

Telefoane mobile, pagere, motoare de avion, o uşă a unei maşini de poliţie, un portofel al unei mame şi cărţi de credit recuperate din zona Turnurilor Gemene din New York după atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Toate acestea vor fi expuse, începând de mâine, în cadrul unei noi secţiuni a expoziţiei dedicate FBI-ului în cadrul Newseum din Washington DC, SUA, potrivit CNN.

Cele 60 de obiecte prezentate pentru prima dată publicului fac parte din colecţia de probe adunate de către agenţii FBI şi utilizate în timpul procesului intentat teroriştilor vinovaţi de organizarea atentatelor de la 9/11. Printre cele 60 de exponate se numără şi bucăţi întregi dintr-unul din cele două avioane care au lovit World Trade Center. "Cele mai emoţionante exponate sunt obiectele personale, lucrurile pe care oamenii şi le-au pus în buzunare în acea dimineaţă fără să ştie că ziua respectivă le va schimba viaţa definitiv", explică pentru CNN Cathy Trost, curatoarea expoziţiei de la The Newseum.  Unul dintre obiectele cu cel mai mare impact emoţional este un portofel cu trei cărţi de credit ce i-a aparţinut lui Ruth McCourt, din Connecticut, mama unei fetiţe de patru ani. Cele două vroiau să viziteze Disneyland şi se aflau în cel de-au doilea avion care a lovit Turnurile Gemene. Portofelul femeii, care a fost descoperit printre ruine, alături de trei cărţi de credit, a fost expus împreună cu o fotografie înfăţişându-le pe Ruth şi Juliana McCourt la plajă. "Numeroase familii au vrut neapărat ca acele obiecte personale să fie expuse public sperând că astfel oamenii nu vor uita că atunci mii de americani au pierdut pe cineva drag", adaugă vice-preşedintele muzeului, Susan Bennett. Bocanci cu explozibil, printre exponate De asemenea, în cadrul expoziţiei vor putea fi văzute fotografiile celor 19 terorişti, precum şi câteva dintre paşapoartele acestora. Va fi expus şi planul unui avion, unde au fost evidenţiate locurile ocupate de către liderul Mohamed Atta şi colaboratorii săi. Expoziţia mai cuprinde şi scrisoarea lăsată în urmă de fiecare dintre celulele teroriste implicate în atentatele din 11 septembrie. Un rol important în cadrul expoziţiei îl deţin şi obiectele care i-au aparţinut cetăţeanului britanic Richard Reid, cel care, înainte de Crăciunul din 2011, a încercat să detoneze o bombă la bordul unui avion ce făcea legătura între Paris şi Miami. Reid avea ascuns explozibil în bocancii de munte cu care încălţat, însă pasagerii şi membrii echipajului au reuşit să-l imobilizeze înainte ca acesta să-şi aprindă încălţămintea. Astfel, vizitatorii vor putea vedea atât perechea de boncaci purtată de terorist, cât şi o parte din curelele folosite pentru a-l imobiliza. "Gestul lui Reid ne-a demonstrat că al Qaeda a învăţat din ceea ce se întâmplase pe 11 septembrie şi-a schimbat tactica, folosind în loc de celule teroriste un singur atacator cu bombă. Efectul se vede şi acum pe aeroporturi: oamenii sunt obligaţi să se descalţe", spune Dan McCarron, purtător de cuvânt al FBI. CITIŢI ŞI:

  • 9/11 din perspectiva a 11 regizori celebri
  • 11 septembrie 2001: Teoriile conspiraţiei, la 10 ani de la atentate

<iframe width="560" height="345" src="http://www.youtube.com/embed/g81GShWsx78" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Ne puteți urmări și pe Google News