Cartea „Dictators’ Dinners: A Bad Taste Guide to Entertaining Tyrants”, scrisă de Victoria Clark și Melissa Scott, scoate la iveală detalii inedite despre Nicolae Ceaușescu. Unul dintre obiceiurile sale bizare, care îi enerva pe liderii internaționali pe care îi vizita, era legat de alimentația sa strictă.
Ceaușescu refuza să consume hrana oferită de gazdele sale în timpul vizitelor oficiale în alte țări. El călătorea întotdeauna cu mâncare de acasă și își potolea setea doar cu suc de legume crude. Acesta era băut mereu cu ajutorul unui pai. Această atitudine îi enerva pe omologii săi, dar pentru Ceaușescu nu conta.
Nicolae Ceaușescu venea cu mâncare la pachet
Un alt detaliu interesant despre fostul dictator este pasiunea sa pentru un fel de mâncare tradițional. Potrivit Irinei Sava, fosta bucătăreasă a soților Ceaușescu, el adora o tocană specială, preparată dintr-o găină întreagă, cu tot cu cap și gheare.
De asemenea, Ceaușescu avea o încredere puternică în medicii români. Un exemplu relevant este faptul că a ales să facă o operație dificilă în România, chiar la el acasă, în loc să apeleze la clinici din străinătate. Această încredere se extindea și la bucătarii săi, care îi pregăteau mâncărurile preferate.
„A făcut colonoscopie și a stat fără anestezie. S-a făcut consult și s-a hotărât să se facă această colonoscopie. L-am consultat la Spitalul Elias, iar conoloscopia a fost făcută acasă. Avea încredere în medicina românească, nu se ducea afară”, a spus medicul Alexandru Oproiu.
Elena Ceaușescu iubea coliva
Desertul preferat al Elenei Ceaușescu era coliva. O alegere bizară, având în vedere atitudinea comuniștilor față de biserică și tradiția creștină.
Suzana Ardeiaș, bucătăreasa și menajera cuplului dictatorial a declarat că a învățat să facă colivă direct de la Elena Ceaușescu.
„A cerut arpacaş din ăla bun pe care l-am ales împreună cu ea, pe masă. Mi-a spus să-l spăl în nouă ape şi să-l pun la fiert cu apa cât să nu treacă peste arpacaş. «După două-trei clocote, să-i iei spuma aia de deasupra. Când vezi că s-a umflat grâul, îi pui un capac şi o cârpă deasupra. El înfloreşte. Dacă vezi că are prea multă zeamă, îl mai dai să mai fiarbă un pic, la un foc mai mic sau cu o tablă dedesubt».
Mi-a spus apoi cum să toc nuca. Ştiam eu că nuca se bagă la cuptor, înainte. Cuptorul îi dădea un gust de alune. Mi-a arătat de la A până la Z. Cum să pun nucă, lămâie, rom, zahăr, vanilie, cum s-o ornez cu ciocolată deasupra, cu bomboane fondante, mi-a explicat tot.”, a spus ea.