Obicei care îngraşă: mâncatul la birou

Pauzele de masă sunt o bună ocazie de a vă pune sângele în mişcare. În plus, astfel puteţi socializa mult mai bine cu colegii.

Tot mai mulţi români obişnuiesc să mănânce la birou, de mai multe ori într-o săptămână, fie din comoditate sau ca să economisească bani, fie pentru că n-au timp să-şi ia o pauză de masă ca să meargă la restaurant.

„Mesele luate la birou, lângă tastatură, constau, de obicei, în chipsuri, alune, fistic, bomboane, ceea ce nu e tocmai sănătos. Astfel de gustări nu sunt contabilizate şi aduc un plus de calorii”, a explicat medicul nutriţionist E duard Adamescu de la Cabinetul Moşilor din Bucureşti.   „Moda” vine din Statele Unite, unde statisticile arată că peste 70 la sută dintre americani mănâncă la birou. Atenţie însă: cei care muncesc în timp ce mănâncă se expun unor riscuri serioase, avertizează nutriţioniştii. Cel mai grav dintre ele este supraalimentarea. Nu strică să vă dezmorţiţi puţin la prânz

Dacă pur şi simplu nu mai aveţi timp să ieşiţi la masă din cauza supraglomerării ori dacă nu rezistaţi tentaţiei de a mânca în timp ce trimiteţi mailuri şi răspundeţi la telefoane, medicii citaţi de site-ul medical web.md.com vă învaţă ce să faceţi pentru a reduce din riscuri.

Cea mai mare problemă a celor care iau masa în timp ce muncesc este fapul că nu se concentrează la ceea ce mănâncă, ci pe trimiterea de mailuri sau completarea de hârtii. Este reţeta perfectă a mâncatului excesiv.   „Prânzul luat la birou favorizează sedentarismul. Pentru ca sângele să circule bine în organism trebuie să facem mişcare, iar prânzul este o ocazie bună pentru asta. Cei care stau la birou să mănânce pierd această ocazie”, comentează medicul Susan Moores, purtător de cuvânt la American Dietetic Association.   „Testul tastaturii” nu dă greş

Mâncarea care stă prea multe ore pe birou se poate transforma într-o sursă de bacterii periculoase. „Biroul, în ceea ce priveşte cantitatea de bacterii pe care le găzduieşte, este de 400 de ori mai murdar decât toaleta. Oamenii îşi transformă birourile în sursă de bacterii pentru că mănâncă pe ele, dar nu le curăţă niciodată. Telefonul este cel mai murdar. Urmează biroul ca atare, apoi mouse-ul şi computerul”, afirmă Chares Gerba, profesor de microbiologie la Universitatea din Arizona.

Pentru a face un „test al murdăriei”, medicul vă propune să întoarceţi tastatura computerului şi să urmăriţi câte resturi curg din ea. Cu cât sunt mai multe, cu atât e mai murdar biroul.   Specialiştii vă sfătuiesc să nu vă faceţi un obicei din a mânca la birou şi să mergeţi mai degrabă la un resturant din apropiere sau la o cantină pentru prânz. „Dacă trebuie să luaţi masa la birou, invitaţi un prieten sau coleg să mâncaţi împreună. Pentru a fi productiv şi creativ sunt importante pauzele şi interacţiunea cu prietenii”, mai spune medicul Susan Moores. Aduceţi mâncare de acasă

Renunţaţi să mai comandaţi pizza sau alte produse de la fast-food. Cel mai sănătos este să vă aduceţi mâncare de acasă „Prânzul este o ocazie bună pentru a mânca sănătos. Vă puteţi prepara de seara o salată cu pui, nuci, alune şi diverse legume - este o sursă foarte bună de fibre şi proteine”, adaugă Susan Moores.

Cel mai uşor mod de a transporta mâncarea la serviciu este să folosiţi casolete şi genţi speciale (frigorifice) în care să poată sta la rece până ajungeţi cu ea la frigider. O oră de sport la sfârşitul programului de lucru

Dacă totuşi luaţi masa la birou, căutaţi soluţii pentru a face mişcare în timpul zilei. Mergeţi să vă luaţi apă, mergeţi la copiator - faceţi orice pentru a vă pune muşchii la treabă. Cel mai bine ar fi să faceţi un sport seara, măcar o oră, la finalul programului de muncă. SFATURI

Dezinfectaţi mouse-ul şi tastatura

Este clar că ar trebui găsit un alt loc pentru a lua masa, însă, pentru cei care nu se pe pot despărţi de muncă, specialiştii au câteva sfaturi.

1. Atenţie la ce mâncaţi. Nu mâncaţi prea mult doar pentru că sunteţi focusaţi pe un e-mail. Dimensiunea porţiei pe care o consumaţi trebuie să fie una moderată şi nu trebuie să vă „umflaţi”.

2. Dezinfectaţi biroul. Folosiţi soluţii speciale mai ales pentru a dezinfecta telefonul tastatura, mouse-ul şi evitaţi să atingeţi aceste zone atunci când mâncaţi pentru a nu vă contamina mâncarea.