Copiii care au kilograme în plus înainte să meargă la şcoală au un risc mai mare să devină supraponderali şi să facă diabet.
Sedentarismul şi alimentaţia de tip fast-food au dus la creşterea îngrijorătoare a numărului bolnavilor care suferă de diabet de tip 2 în Europa. Thomas Danne, secretar general la Societatea Internaţională pentru Studiul Diabetului Copilului şi Adolescentului, prezent săptămâna trecută la conferinţa Diabetes Management: News and Advances From ADA’08, la Paris, îi învaţă pe părinţii români cum să prevină diabetul de tip 2 la copii.
EVZ: Numărul copiilor diabetici este în continuă creştere în toată lumea. Ce ar trebui să facă părinţii pentru a-şi ajuta copiii să fie sănătoşi? Thomas Danne: Este important ca mesele să fie luate în familie, să nu lăsăm copiii să mănânce singuri în faţa televizorului. Dacă mamele au un rol important în privinţa meselor, taţii au unul la fel de mare în ceea ce priveşte sportul. În weekend, taţii pot plănui să joace fotbal cu copiii lor, să se plimbe cu bicicleta etc. Cheia este să influenţăm copiii să-şi păstreze greutatea înainte de a merge la şcoală. Dacă micuţii au kilograme în plus înainte de a intra la şcoală, la maturitate sunt riscuri mult mai mari să devină supraponderali şi să facă diabet de tip 2, dacă există şi un istoric în familie.
Mulţi părinţi fac tot posibilul ca micuţii lor să-şi dezvolte capacităţile intelectuale, dar nu pun preţ şi pe activitatea fizică. Cum se poate găsi echilibrul? Este greşit dacă nu există o balanţă. Părinţii nu trebuie să uite că o minte sănătoasă se găseşte într-un corp sănătos. Dacă micuţii învaţă două ore la matematică ori engleză, trebuie să facă mişcare afară o jumătate de oră. Viaţa sănătoasă se construieşte zi de zi. De exemplu, părinţii n-ar trebui să-i ducă pe copii la şcoală, ci să-i lase să meargă pe jos de îndată ce aceştia sunt în stare să facă asta. Dacă există şi un frate mai mare care să aibă grijă de cel mai mic, lucrurile se simplifică deja. Mişcarea trebuie să facă parte din viaţa de zi cu zi. În loc să ia liftul, poate să urce scările pe jos. Acestea sunt exemple pe care trebuie să le dăm copiilor noştri.
În România, fast-foodul a fost recent interzis în şcoli. Ce impact va avea această măsură asupra sănătăţii copiilor? Fast-foodul este o problemă, pentru că este ieftin, gustos, iar după ce-l consumi simţi nevoia să bei multă cola sau băuturi dulci. Ar trebui să existe etichete mai detaliate pe alimente, ca să ştim câte calorii consumăm. Profesorii şi părinţii trebuie să-i educe pe copii să facă alegeri sănătoase. Pe de altă parte, la şcoală există presiunea grupului. Colegii sunt cei care decid ce alimente vor mânca. Este important să-i educăm pe copii ce înseamnă mâncarea sănătoasă.
Ce să mănânce copiii la şcoală? Este dificil să facem reguli. Copiii mănâncă ce mănâncă şi ceilalţi. E greu să spui că trebuie să mănânce legume şi fructe. De exemplu, copiii mei mănâncă ce consumă şi ceilalţi colegi, dar din fericire nu sunt supraponderali. Ei au şi exemplul de acasă şi ştiu să aleagă ce este mai bun. Dacă facem exerciţii, sigur că mai mâncăm şi pizza, şi fastfood. Dacă într-o zi am făcut o plimbare de 20 km cu bicicleta, nu e nicio problemă să ne oprim la fast-food să mâncăm. Dacă folosim multă energie, atunci putem mânca şi alimente cu multe calorii. Dacă stai toată ziua în pat şi ai o duminică leneşă, nu poţi să mergi la fast-food. Dacă nu consumi nimic, atunci ar trebui să mănânci o salată pentru a echilibra balanţa.
Elevii sunt tot mai puţin atraşi de orele de sport. Cum pot fi motivaţi să facă sport cu plăcere la şcoală? Trebuie să facem orele de sport mai atrăgătoare. În acest caz, SUA sunt un bun exemplu, pentru că, acolo, şcolile sunt foarte mândre de echipele lor de sport şi este foarte important să faci parte din ele şi să participi la competiţii. Cine are rezultate foarte bune la sport este la fel de apreciat ca un elev care are rezultate bune la alte materii. Competiţiile sportive ar trebui să fie şi în Europa la fel de apreciate ca olimpiadele la matematică, fizică etc.
Profesor Doctor Thomas Danne
> Secretar general la Societatea Internaţională pentru Studiul Diabetului Copilului şi Adolescentului > Şeful Departamentului de pediatrie generală şi endocrinologie/ diabetologie la Spitalul pentru Copii „Auf der Bult“, Germania > Preşedintele Asociaţiei Germane de Diabet