Alarmant! Unul din 15 copii e obez în România. Copiii grași dezvoltă bolile bătrâneții

Un copil din 15 este obez. În special băieții. Au burtică moale, sâni, sunt rotofei. Fetele au tot mai des altă constituție față de generațiile din urmă: picioare corpolente, depozite de grăsime în partea superioară a corpului etc. Și asta e doar ce se vede la exterior. În momentul în care se instalează obezitatea, acești copii dezvoltă, rapid, aceleași boli ca și bunicii lor. Vorbim de situația din România. Semnalul de alarmă e tras de la Timișoara, de prof. univ. dr. Maria Puiu.

Unul din 15 copii din România e obez. Sărăcia ne „salvează”, mulți copii, aceștia fiind prea săraci pentru a avea mai mult de o singură masă pe zi și, astfel, se mențin la o greutate apropiată de normal. Ne așteptăm la o creștere exponențială a cazurilor de obezitate infantilă în perioada următoare”, explică medicul timișorean. Practic, într-o clasă de elevi, doi sunt obezi. Adică au un indice al masei corporale peste 30. Obezitatea, arată specialistul, nu însemană doar niște kilograme în plus. „Obezitatea frânge aripi”, spune prof.univ.dr. Maria Puiu.

Ateroscreloza și boli cardiace

Copiii obezi dezvoltă toate bolile bătrâneții, deși se află abia la începutul vieții lor. Primele care se manifestă sunt bizlipidemiile, arată medicul. Adică boli cauzate de dezechilibrul lipidelor în organism. Mai concret, ateroscleroză pe vasele de sânge. Implicit, inima e suprasolicitată, pentru că sângele nu mai circulă normal prin vase, organul fiind supus unui efort suplimentar, iar de aici, ca întrun joc domino, apar alte boli.

Urmează diabetul. Majoritatea copiilor cu gradele 1 și 2 de obezitate au glicemia crescută și colesterolul mărit. „Micuții au aceleași probleme de sănătate ca și persoanele în etate”, spune doctorul.

Nu în ultimul rând apar deformările coloanei vertebrale, piciorul plat, modificări ale mersului.

Și asta nu e nici pe departe tot. „Copiii obezi sunt extrem de vulnerabili psihologic, pentru că sunt excluși din colectivitate, ceilalți copii râd de ei, nu se joacă cu ei, îi evită, iar aceste situații generează o nouă serie de probleme”, mai spune specialistul.

 

Cel mai amplu proiect de cercetare a obezității infantile

Doi medici din Timișoara, profesori la Universitatea de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” sunt singurii parteneri români în cadrul celui mai amplu proiect de cercetare și combatere a obezității copilului în Europa.

Sub coordonarea unei echipe de la Imperial College Business School (Marea Britanie), un consorțiu format din 32 de organizații de cercetare, grupuri de sprijin și organizații guvernamentale din 16 țări vor coopera în cadrul proiectului cu o valoare de 9,95 milioane de euro. Miza proiectului STOP (Știință și Tehnologie în Politicile privind Obezitatea copilului) este să identifice și să testeze cele mai bune abordări pentru prevenirea și tratamentul obezității, în special în cazul copiilor mai mici (până în 12 ani), în următorii patru ani (iunie 2018 – mai 2022).

Concret, vor fi investigate în 17 grupe de copii, din întreaga Europă, semnele timpurii ale schimbărilor biologice datorate comportamentelor care duc la obezitate. Un studiu experimental va fi efectuat în Suedia, Spania și România pentru a testa dacă tehnologiile digitale pot ajuta copiii obezi și familiile lor să realizeze îmbunătățiri durabile ale greutății corporale, în special copiii din mediile socioeconomice dezavantajate.

Proiectul militează, de asemenea, pentru ca industria alimentară și alți reprezentanți comerciali să devină responsabili pentru ceea ce consumă copiii.

 

Obezitatea în România

55% dintre români sunt obezi, cu 5% mai mult faţă de anul trecut. Lipsa mişcării, alimentaţia haotică și proastă sunt principalii factori. 35% dintre români sar peste micul dejun şi, pentru aproape un sfert, principala masă este cina.

Copiii mănâncă prost acasă, iar nutriţia este opțională în școli. Fără excepție, copiii obezi sunt „abonați” la mese junk-food, dulciuri, băuturi carbogazoase pline de zahăr și își petrec timpul liber static, în fața gadgeturilor, refuzând sportul sau mișcarea în aer liber.