Obama s-a reîntors la problemele de acasă

Obama s-a reîntors la problemele de acasă

După câteva zile de absenţă, timp în care a participat la summit-urile NATO şi G20, la Strasbourg, respectiv Londra, şi o scurtă vizită în Irak, preşedintele american a revenit azi dimineaţă la Washington.

Prezenţa sa la aceste evenimente reprezintă debutul pe scena politică internaţională.

Una dintre veştile bune pe care Barack Obama le-a adus americanilor, îngrijoraţi de situaţia economică actuală, este promisiunea obţinută în urma reuniunii G20 de la liderii ţărilor puternice, de a se implica în încurajarea tranzacţiilor financiare, de a stimula economiile ţărilor pe care le reprezintă şi de a sprijină ţările mai sărace.

Cu toate acestea, nu a reuşit să convingă statele europene să stimuleze consumul la un nivel care să permită relansarea rapidă a economiilor şi, implicit, pe cea americană.

În ultima săptămână, liderul de la Casa Albă a avut întâlniri cu diferiţi lideri de stat. Vizita de două zile în Turcia, cu o populaţie majoritară musulmană, a reprezentat o strategie a lui Obama de a se apropia de comunitatea musulmană internaţională, faţă de care SUA a răcit în ultimii ani raporturile.

Întâlnire cu trupele americane la Bagdad

Prezenţa sa în Irak a oferit soldaţilor americani posibilitatea de a-l vedea, pentru prima oară într-o zonă de război, pe actualul preşedinte american. În timpul discursului ţinut la Bagdad, Obama a precizat că este timpul ca trupele americane să înceapă să predea controlul irakienilor, menţionând că "aceştia trebuie să-şi asume responsabilitatea propriei ţări".

Între timp, în SUA şomajul a atins un nivel record pentru ultimii 26 de ani. Numai în luna martie 663.000 de locuri de muncă au fost pierdute de americani, în creştere cu 12.000 faţă de luna precedentă, numărul total al şomerilor fiind de aproximativ 5,1 milioane, respectiv 8,5%.

Cu toate acestea, specialiştii sunt de părere că punctul critic nu a fost încă atins. Rata şomajului este în continuă creştere şi se aşteaptă ca aceasta să ajungă la 10%-10,5%, la începutul anului viitor.

Ultima oară când şomajul din SUA a crescut la 8,5% a fost în 1983, când economia americană îşi revenea după recesiunea din 1981-1982.

Ne puteți urmări și pe Google News