OBAE: Legea bate etica

Ultimele sedinte CNA au semanat cu audierile pentru un proces.

Cazul vanzarii Mix FM catre SBS, in care s-a cerut pana si precontractul tranzactiei, e un exemplu. Si in cazul emisiunii „Nasul”, in care Radu Moraru a sustinut fatis interesul patronilor B1 TV (familia Paunescu) intr-o emisiune despre retrocedarea Hotelului Lido s-a intamplat la fel.

In loc sa analizeze prestatia lui Moraru, CNA s-a lansat intr-o adevarata ancheta: cand a fost sunata cealalta parte, ce e cu procesul etc., etc.. Ba, mai mult, Ralu Filip a sarit dincolo de ograda CNA, afirmand ca, daca instanta a decis suspendarea retrocedarii, ceva poate fi in neregula cu procesul.

Cu patru fosti ziaristi in sala - Ralu Filip, Cristina Trepcea, Rasvan Popescu si Gelu Trandafir, CNA a decis ca „Nasul” nu a incalcat legea, desi parte dintre membri au recunoscut ca nu este moral ce s-a intamplat in emisiune.

Nu e etic, dar e legal. CNA nu lasa sa scape nesanctionate derapaje „grave”, precum gluma carcotasilor pe tema unui prezentator homosexual. In schimb, trec cu vederea prestatia de casa a unui moderator, si nu unul oarecare, ci unul clasat intre cei mai buni jurnalisti din Romania.

Forul a inteles si a aplicat principiul dupa care se ghideaza intregul audiovizual si cu care CNA se bate in piept ca il combate: incalcarea eticii nu se pedepseste, iar nimic nu e imoral daca aduce audienta.