Moartea prematură a actorului George Alexandru a stârnit un val de emoție în rândul românilor. Colegii de breaslă deplâng dispariția lui George Alexandru. Oana Pellea, Valentin Teodosiu sau Tudor Chirilă sunt numai câțiva dintre artiștii care i-au adus un ultim omagiu marelui actor.
Actorul George Alexandru a încetat din viață sâmbătă la Spitalul Fundeni, unde fusese supus unei intervenții chirurgicale. Actorul împlinise 58 de ani în noiembrie.
Actorul Valentin Teodosiu a scris un mesaj emoționant: "Dumnezeu să-l ierte pe Jorjac! Nu există durere mai mare decât pierderea unui om a cărui viaţă a fost legată de a ta. Mare pierdere pentru public, pentru noi cei care te-am cunoscut şi iubit. Ne va fi mult prea grea viaţa fără tine, fără râsul tău unic, fără tot ce ai însemnat pentru noi. Drum bun, dragule!".
Oana Pellea spune că "moartea nu poate avea nicio legatură cu George". "Este colegul cu râsul cel mai molipistor. Cu un umor de geniu. Generos. Bun. Student a lui Amza. I-a fost lui Amza tare drag. Mi-a fost un prieten drag de suflet. Moartea nu poate avea nicio legătură cu el. Este cel ce m-a făcut întotdeauna să râd din tot sufletul. O să-mi fie dor... de el şi de hohotul enorm de râs ce îl stârnea... nu... hotărât lucru... moartea nu poate avea nicio legătură cu George Alexandru", a mai spus Oana Pellea.
Și artistul Tudor Chirilă își amintește cu drag de George Alexandru despre care spune că era "mult mai mult decât suma personajelor lui". "A fost frumos în septembrie ăla când am filmat «Milionari de weekend». Jorjac' (aşa îl alintau cei care îi erau aproape şi îşi câştigaseră acest privilegiu) era în mare formă. Niciun început de cadru fără o ironie, fără zâmbetul ăla neterminat, o colaborare perfectă cu ochii lui vii, iscoditori. Mutra de tătar şugubăţ. Apoi au mai fost nopţile lungi de vară de la Cătălin, pe Ştirbei, eram nişte copii şi el era un fel de Oberon al nostru. Mai ţii minte, Dorina Chiriac? Şi acum vine vestea asta implacabilă într-o zi de iarnă. Poate că pentru Jorjac' anul începe bine. Pentru amintirile noastre... nu prea. PS. Sunt atât de reci articolele astea care anunţă sec realizări profesionale încercând fără succes să înrămeze o personalitate. George Alexandru era mai mult, mult mai mult decât suma personajelor lui", a mai scris Tudor Chirilă.
Regizorul Vlad Massaci a scris la rândul său: "Nu aş vrea să descriu toată părerea de rău care mă umple la vestea că a murit George Alexandru, nici calităţile lui de artist nu vreau să le omagiez. Sper ca toate astea să se subînţeleagă în propoziţia «o să-mi fie dor de Jorjac»! Odihnească-se în pace!". Acesta a lucrat în repetate rânduri cu marele actor.
Cântăreţul Nicu Alifantis a scris: "George Alexandru, un alt om drag căruia nu-i voi mai putea spune, la mulţi ani. Dumnezeu să te-odihnească-n pace, Jorjac! Condoleanţe, familiei îndurerate!".
Și Horia Brenciu a spus câ George Alexandru va rămâne mereu în amintirea sa: "Jorjacul meu drag... Şi mai aveam atâtea de făcut împreună. Te voi iubi mereu”.
Şi fostul ministru al Culturii, Ionuţ Vulpescu, i-a adus un ultim omagiu actorului George Alexandru. "A plecat dintre noi, la numai 58 de ani, unul dintre cei mai importanţi actori din generaţia de mijloc a teatrului românesc: George Alexandru. Actor exponenţial al anilor '80, George Alexandru a dat, după prăbuşirea cenzurii şi a regimului comunist, măsura deplină a talentului său, în sute de spectacole pe scena Teatrului Nottara şi în peste 40 de filme. Iubitorii scenei şi ai ecranului îi vor resimţi lipsa, căci, prin prematura sa dispariţie, teatrul şi filmul românesc suferă o pierdere ireparabilă. Dumnezeu să-l ierte!", a scris Ionuţ Vulpescu.
Actorul Ion Haiduc a declarat că George Alexandru a fost un mare actor, un talent excepțional. "Atunci când cineva din autorități îi atrăgea atenția să nu mai râdă, el spunea așa: Dacă îmi luați râsul, în ziua în care îmi veți lua râsul, eu voi muri. Iată că a venit o boală necruțătoare, i-a luat râsul. A fost cel mai vesel actor pe care l-am cunoscut, un mare actor, un talent excepțional, un foarte bun coleg, generos partener, nu am decât cuvinte de mare laudă despre el și un imens regret pentru dispariția fulgerătoare. Transmit familiei condoleanțe, atât părinților, cât și fratelui său, soției sale și prietenilor apropiați. Dumnezeu să-l odihnească!", a afirmat Ion Haiduc.
Actorul Cristian Șofron a spus că a fost și nașul de căsătorie al lui George Alexandru, iar o mare parte din viața sa a fost legată de acesta. "Pe lângă faptul că am fost colegi, eram și nașul lor de căsătorie. Pentru mine este o tragedie ce se întâmplă, o mare parte din viața mea, din tinerețea mea, a fost legată de George. A murit o parte din mine, e ceva care nu se va mai putea întoarce, nu am să mai pot râde cum am râs și nu am să mai pot trăi cum am trăit. În afară de copiii mei, de familia mea, George a însemnat enorm pentru mine și va însemna în continuare. Nu pot uita că el a debutat, practic, alături de mine. Mai glumeam câteodată și spunea că, în filmul lui Sergiu Nicolaescu în care el debuta, "Noi cei din linia întâi", în glumă spunea că i-am fost un fel de mentor. Sunt atâția zeci de ani, deci o viață, în care am fost împreună și la bine și la rău", a spus Cristian Șofron.
Născut în Bucureşti, George Alexandru a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică I.L. Caragiale, specializarea actorie. În primul an i-a avut profesori pe Amza Pellea şi Dan Micu, iar în următorii ani de studenţie a lucrat sub îndrumarea lui Gelu Colceag şi Ion Cojar. La Teatrul Nottara, George Alexandru a urcat pe scenă în 1985, când era încă student. A apărut în spectacolele semnate de Ion Cojari Alexandru Dabija (Olelie; Vânătorii, de Fănuş Neagu, respectiv Scapino, de J.B.P. Molière).
Trupul neînsuflețit al actorului va fi depus, luni, de la ora 11.00, la Teatrul Nottara, au declarat reprezentanţii instituţiei, potrivit Mediafax. Înmormântarea ar urma să aibă loc tot luni, la Cimitirul Ghencea.