Prezentatoarea buletinului sportiv din cadrul „Orei de ştiri“ de la TVR 2 a petrecut câteva zile în lumea poveştilor - parcul de distracţii Disneyland din Paris.
Nu pot începe altfel decât prin a spune că a fost, de departe, cea mai frumoasă vacanţă a mea. Chiar dacă a durat doar trei zile, m-am simţit minunat şi mi-aş fi dorit ca timpul să se oprească în loc. Imediat ce treci de porţile Disneylandului, pătrunzi într-o lume nouă, o lume magică, în care te aştepţi să se întâmple la fiecare pas ceva frumos, o lume în care întâlneşti personaje de poveste, prinţi şi prinţese şi eroi din desene animate.
Parcul este imens şi, odată ce ai păşit pe tărâmul său de vis, nu poţi să nu exclami „Wooow!“. Nici nu m-am dezmeticit bine, că am şi primit din partea unui spiriduş o hartă şi o agendă a evenimentelor, care cuprindea paradele şi show-urile. După ce mi-am aruncat un ochi asupra hărţii, am ales, mai întâi, să trec în revistă toate atracţiile celor cinci tărâmuri care au, de altfel, denumiri sugestive: Main Street/USA, Frontierland, Aventureland, Fantasyland şi Discoveryland, aşa că am optat pentru un tur al întregului parc cu trenuleţul, pe care l-am luat din Gara Disneyland.
Aventuri în Casa Groazei
Mi-am făcut curaj şi am început explorarea ţinutului cu Peştera Piraţilor din Caraibe şi vasul căpitanului Hook. Aici, priveliştea este dominată de o stâncă în forma unui craniu şi de câteva epave pline de secrete, însă, odată ce ai intrat în peşteră, porneşti într-o aventură pe apă şi asişti plin de entuziasm la bătăliile din adâncuri ale piraţilor.
Am intrat şi în Casa Groazei, bântuită de 999 de spirite zi şi noapte, spirite pregătite să te sperie în fiecare colţişor al camerelor decorate sinistru, m-am plimbat cu minitrenuleţe de mare viteză, care traversează muntele prin tuneluri ascunse şi mine părăsite, printre stânci şi printre cascade, gonind după aur, şi am intrat până şi în celebrul castel al Frumoasei din Pădurea Adormită, unde am fost surprinsă de un balaur fioros care scuipa foc. Am încercat absolut tot ce mi-a ieşit în cale. Şi acum, când privesc în urmă, am un gol în stomac când mă gândesc că m-am încumetat să mă urc în roller coaster-ul Space Mountain - considerat prea periculos pentru copii, dar care îţi potoleşte definitiv setea de adrenalină, chiar şi adult fiind.
Personajele de poveste, la tot pasul
În întregul parc domneşte o atmosferă de basm, creată şi cu ajutorul personajelor din desene animate, pe care le întâlneşti la tot pasul. Mickey Mouse şi Minnie, Donald Duck şi Daisy, Goofy, Albă ca Zăpada, Frumoasa din Pădurea Adormită, vrăjitoare, piraţi, absolut toate personajele din desene animate sau din poveştile copilăriei te salută pe aleile celebrului parc. Din Disneyland nu poţi pleca cu mâna goală.
Există zeci de magazine, fiecare cu specificul său: de la coliba celor şapte pitici, atelierul lui Gepetto şi prăvălioara lui Aladin, cu nelipsitul covor magic pe un perete, până la magazine în formă de nave spaţiale. Toate sunt pline cu suveniruri care îţi fac cu ochiul. Aşa că mi-am cumpărat mănuşi şi urechi de Mickey Mouse, pahare, căni şi bomboane în forma personajelor din desenele animate şi papuci cu Donald Duck.
CAZARE
200 de euro camera la Disney
> Există hoteluri în apropierea Parcului Disney, unde o cameră dublă costă în jur de 200 de euro. În cazul în care nu reuşiţi să vă cazaţi la unul dintre ele, puteţi opta pentru un hotel din centrul Parisului (unde preţul este dublu).
> Costul biletului de intrare în Disneyland pentru o zi, pentru un adult, ajunge la 40 de euro, iar pentru copiii până în 11 ani - 35 de euro.
> Este mult mai avantajos să îţi iei un „passe-partout“
RESTAURANT
Prânz ca-n anii ’50
> Dacă te răzbeşte foamea, în orăşelul Disney găseşti de toate: baruri, cluburi de noapte şi restaurante, unde poţi mânca ce-ţi pofteşte inima: de la hamburgeri şi cartofi prăjiţi, până la cele mai rafinate preparate.
> Poţi opta pentru o gustare servită de chelneriţe pe role, în ritmul muzicii anilor ’50, sau poţi experimenta un prânz la restaurantul de lângă bărcile Piraţilor din Caraibe, unde ospătarii se întrec în mânuirea săbiilor, atunci când drumurile li se intersectează. Un meniu costă între 10 şi 15 euro.
SFATURI
Metroul, cea mai ieftină soluţie
> Când decideţi să vizitaţi Disneylandul, cel mai indicat este să vă rezervaţi cel puţin două zile libere.
> Dacă plecaţi cu maşina, Disneylandul este la 30 de kilometri de Paris şi se ajunge pe un drum de legătură, special construit. Din Paris poţi lua şi metroul, care duce direct la parc - cea mai comodă şi mai ieftină soluţie.
> Dacă vrei să prinzi şi parada de la ora 22.30, şi artificiile de la ora 23.00, ai două soluţii: ori te cazezi într-unul dintre hotelurile parcului, ori optezi pentru întoarcerea în oraş cu un taxi. pentru o zi, două sau trei, în funcţie de timpul pe care vrei să-l petreci în parc.