Oana Frigescu, în Alpii Elveţieni

Oana Frigescu, în Alpii Elveţieni

Prezentatoarea ştirilor sportive de la TVR 2 s-a relaxat în Elveţia înainte de Campionatul European de fotbal.

Vacanţa în Elveţia a fost nesperat de frumoasă. Timp de zece zile am descoperit o ţară foarte interesantă din toate punctele de vedere: cultural, dar şi ca peisaj sau climă. Nu am întâlnit nicăieri oameni mai educaţi şi mai meticuloşi ca elveţienii.

Am stat în Zürich, însă am vizitat şi Lugano, una dintre cele mai frumoase staţiuni din Elveţia, aproape de graniţa cu Italia. Drumul până la Lugano şi oraşul în sine au fost de o frumuseţe rară. Am străbătut Alpii şi am trecut şi prin cel mai lung tunel din Europa, celebrul Sf. Anton, care are 17 kilometri. La destinaţie am găsit un oraş minunat, cu o arhitectură spectaculoasă. M-au impresionat Catedrala San Lorenzo şi Biserica Sfânta Maria a Îngerilor, iar lacul mi-a tăiat pur şi simplu răsuflarea.

Revenind la Zürich, Banca Naţională, Opera, Primăria şi Muzeul Naţional sunt dovada unui oraş aflat în topul urbelor europene, cu o arhitectură somptuoasă, chiar opulentă, cu un nivel de trai ridicat, care se observă la tot pasul. Am vizitat şi impresionanta Catedrală Grossmünster, situată chiar în centru, care atestă atât vechimea, cât şi trecutul cultural al acestui oraş. După ce am făcut un tur şi ne-am concentrat asupra celor mai importante clădiri şi monumente, am vrut să vedem dacă Zürichul este într-adevăr un paradis şi pentru shopping. Iar eu nu am fost deloc dezamagită, pentru că pe un kilometru pătrat în centrul oraşului am găsit concentrate principalele zone comerciale. Tot aici se află şi magazine fastuoase ale marilor designeri ai lumii. Aşa că, aviz celor care şi-au luat bilet la Euro 2008!

Pe lângă standardul ridicat de viaţă, oraşul se mândreşte şi cu specialităţi gastronomice deosebite, printre care „fondue“ - bucăţi de pâine înfipte într-o ţepuşă şi înmuiate în diverse sortimente de brânză topite sub flacără şi „zürcher eintopf“ - ceafă de porc cu legume în stil Zürich. Iar ciocolata elveţiană e atât de bună încât le-am dat dreptate celor care spun că e preparată cu aceeaşi precizie cu care se fabrică şi ceasurile elveţiene.

Zürichul va fi, luna viitoare, un oraş de maxim interes pentru românii microbişti, pentru că găzduieşte primele două meciuri de la Euro ale naţionalei României, meciuri de foc contra Franţei şi Italiei. Deşi regret că n-o să fiu în tribunele Stadionului Letzigrund, ca un suporter înfocat, le voi ţine pumnii fotbaliştilor noştri din studioul Euro-Ştirilor, a căror gazdă voi fi pe toată durata campionatului, alături de colegii mei Alina Alexoi şi Tudor Furdui. Şi, evident, o să mă uit la meciurile care vor fi transmise de TVR.

Într-un oraş de vis precum Zürich, naţionala noastră nu poate să aibă decât un parcurs de vis! Hai, România! CAZARE

Hotel cu piscină şi sală de fitness > Noi am locuit la Hotel Novotel City West, de patru stele, unde preţul unei camere duble a fost în jur de 150 euro pe noapte. > Hotelul are şi piscină, sală de fitness, restaurant cu terasă şi chiar un spaţiu special amenajat pentru copii. > Foarte aproape de hotel există staţii de tramvai şi de tren. Dacă sunteţi cu maşina, parcarea se plăteşte. > Stadionul Letzigrund se află la 1,5 km de hotel, iar la 300 de metri este şi un complex cinematografic modern. RESTAURANT   O masă copioasă şi un pahar cu vin

> În Zürich sunt peste 2.000 de restaurante pentru toate gusturile şi toate buzunarele. > Dacă sunteţi vegetarieni, trebuie să mergeţi la „Tibits by Hiltl“, un restaurant cu autoservire unde îţi umpli farfuria cu tot ce te tentează, iar la sfârşit plăteşti în funcţie de greutatea farfuriei. > După o plimbare prin Oraşul Vechi sau după o sesiune de shopping, vă recomand să vă opriţi la un „Wine Bar“ pentru a savura un pahar cu vin şi o prăjitură delicioasă. SFATURI Lugano, „un Monte Carlo fără fiţe“ > Deşi ador să călătoresc cu avionul, de data asta am optat pentru maşină, ceea ce s-a dovedit a fi minunat pentru că am avut foarte multă libertate de mişcare. > Dacă mergeţi cu avionul, transportul public este excelent în Zürich, există hărţi şi explicaţii în fiecare staţie. > Trebuie să ajungeţi la Lugano. Veţi descoperi un „Monte Carlo“ mai mic, dar fără „fiţe“. > Aveţi grijă ce haine vă luaţi în bagaj. Trebuie să aveţi atât pentru vreme de plajă, cât şi pentru ploi şi temperaturi de 10 grade C.

Ne puteți urmări și pe Google News