Oamenii presedintelui Bush parasesc corabia

Colaboratorii liderului de la Casa Alba se pun la adapost de "efectul Irak".

Tot mai multi oameni de incredere ai lui George W. Bush au demisionat in ultima perioada, preferand sa se puna la adapost, de teama ca esecul campaniei din Irak va genera un adevarat dezastru la alegerile legislative si prezidentiale din 2008, comenteaza cotidianul britanic „The Times”.

Cel mai recent „dezertor” din tabara presedintelui american este purtatorul de cuvant al Casei Albe, Tony Snow, care si-a anuntat intentia de a pleca intr-un interviu. Anuntul privind demisia lui Snow, care va fi probabil inlocuit de adjunctul sau, Dana Perino, a venit la doar cateva zile dupa ce George W. Bush a ramas fara „creierul” sau, strategul Karl Rove.

„Exista mereu cate ceva care te poate tine aici si, oricat as vrea sa raman, trebuie sa plec de dragul familiei”, a spus Rove, care prin plecarea de la Casa Alba a reusit sa evite o posibila audiere in Congres. Rove i-a fost alaturi lui Bush inca din 1993, cand actualul presedinte s-a decis sa intre in cursa pentru functia de guvernator al Texasului.

Apropiatii lui George W. Bush, inclusiv Karl Rove, au inceput sa se gandeasca la o iesire din viata politica inainte de finalul ultimului sau mandat dupa victoria democratilor la alegerile legislative din noiembrie 2006.

Seful staffului de la Casa Alba, Joshua Bolten, le-a transmis ca au de ales: fie demisioneaza pana in septembrie 2007, fie colaboreaza cu Bush pana in ianuarie 2009.

Asa s-a ajuns la plecarile unor oameni de baza, precum consilierul Dan Bartlett, consilierul juridic Harriet Miers sau adjunctul consilierului pentru securitate nationala, J.D. Crouch (fostul ambasador in Romania).

Dezertari din Congres

Republicanii au probleme si in Congres. Saptamana trecuta, Dennis Hastert, care a detinut presedintia Camerei Reprezentantilor pana in ianuarie 2007, a anuntat ca nu va mai candida in 2008.

Exemplul sau a fost urmat si de colega sa Deborah Pryce. Pe de alta parte, pentru prima oara in ultimii zece ani, democratii au reusit sa stranga mai multi bani decat republicanii in perspectiva alegerilor de anul viitor.

De exemplu, echipa de campanie democrata din Camera Reprezentantilor a strans 20 de milioane de dolari, iar cea republicana, doar doua milioane de dolari. In Senat, raportul este de 20 de milioane la sase milioane.

Explicatii

La stat se castiga prost Dincolo de eventualele repercusiuni pe care asocierea cu presedintele Bush le-ar avea asupra viitorului sau, purtatorul de cuvant Tony Snow a declarat ca paraseste administratia SUA din motive financiare.

„Le-am spus oamenilor ca, atunci cand voi ramane fara bani, va trebui sa plec”, a spus Snow, intr-un interviu acordat unui moderator de la un post de radio conservator. Salariul anual al purtatorului de cuvant este de 168.000 de dolari, iar inainte de a se alatura echipei lui Bush, in aprilie 2006, Snow a lucrat la televiziunea Fox News, unde castiga mult mai bine. El este tata a trei copii si are si cancer la colon, ceea ce explica in parte situatia sa financiara dificila.