Oamenii pentru care -50º reprezintă normalitatea
- Măd ălina Piloff
- 1 februarie 2012, 14:12
Ceea ce noi simţim zilele acestea ca "un frig de îngheaţă pietrele" este pentru unele persoane o nimica toată.
În unele dintre cele mai friguroase locuri ale planetei oamenii nu ar avea nicio problemă la temperaturi de -20 de grade. Organismul celor care au locuit toată viaţa în asemenea condiţii se obişnuieşte cu frigul, locuitorii se simt în largul lor cu abundenţa de haine, iar traficul nu numai că este lipsit de probleme, dar este chiar o plăcere. Oymyakon, oraşul cu minus 71 de grade În Oymyakon, un oraş din nordul Siberiei, locuitorii au avut temperaturi şi de -71 de grade Celsius. O medie a localităţii ar fi de -40 de grade, ceea ce pentru cei peste 500 de locuitori permanenţi nu este nimic de speriat. Şcolile, de exemplu, se închid abia când termometrele ating -52. "Minus 50 sau 60 este de neimaginat pentru cele mai multe persoane, aşa că ei vin să vadă cum este posibil să trăieşti în asemenea condiţii", povesteşte o profesoară din oraş despre turiştii curioşi. "Aici am experimentat cu succes temperaturi de -51 de grade", a scris un turist japonez de 84 de ani într-o carte de oaspeţi.
Un reporter BBC, invitat al familiei Vadreyev, tot din Oymyakon, descrie ritualul persoanelor care se pregătesc să iasă afară. "În timp ce îşi îmbrăca fata, Maria, într-o haină de blană, cu căciulă de blană, eşarfă şi mănuşi, Martina Vadreyev povestea: «Normal că trebuie să ne înfofolim bine. În alte părţi ale Rusiei poţi arunca o haină pe tine, aici ţine o veşnicie să te îmbraci. Dar ne-am obişnuit. Asta este casa noastră»". Cei care locuiesc în Nordul Europei fac glume de multe ori pe seama frigului, aşa cum îl simţim noi. "Termometrul arată -28 de grade. Este cinci seara în Mouhijarvi şi mă aştept ca temperatura să mai scadă câteva grade în timpul nopţii. Nu este anormal aici", scria Maija din Finlanda.
<iframe width="633" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/xxslJ3fyh9o?rel=0" frameborder="0" allowfullscreen></iframe> În oraşul Hell locuitorii îngheaţă de frig Una dintre cele mai bune glume este numele unui orăşel din Norvegia în care se înregistrează cele mai scăzute temperaturi din lume. Hell (iad - n.r.) a atras numeroşi turişti în ultimii ani. Cei care se încumetă să meargă în "iad" au parte exact de opusul numelui, un iad îngheţat timp de aproape o treime din an. "Minus 60 de grade este de neimaginat, aşa că turiştii vin să vadă cum este posibil să trăieşti în asemenea condiţii." ALBINA VINOKUROVA, profesoară în Siberia EXPERIENŢE Sfaturi de la Bear Grylls pentru a rezista în frig Când temperaturile din termometre scad sub -30 de grade deja putem vorbi de condiţii extreme. Mulţi aventurieri cu camere de filmat s-au dus în astfel de locuri în care pentru a te încălzi ai nevoie de experienţă, instinct şi puţin noroc. Bear Grylls este unul dintre aceştia. El a făcut o emisiune în Alaska. În plus, cunoscutul prezentator a exemplificat în emisiunea sa "Tehnici de supravieţuire urbană" cum te poţi încălzi eficient. Sfaturile lui sunt să îţi protejezi membrele superioare şi inferioare, să îţi acoperi capul deoarece 40% din căldura corpului se pierde prin cap, să mănânci, să nu atingi metalul cu mâinile goale şi să încerci să nu transpiri. Sarah Palin prezintă frumuseţile Alaskăi Frigul este dezbătut în altă formă în emisiunea care o are ca protagonistă pe Sarah Palin. Fostul guvernator al statului Alaska a acceptat să apară într-un reality- show pentru a prezenta statul american temut de mulţi din cauza temperaturilor scăzute. Alături de ea telespectatorii află cum trăieşte o familie normală din ţinutul înfrigurat şi care sunt activităţile preferate de locuitorii din Alaska. De la tradiţia de a ieşi la pescuit de somon cu soţul ei în Golful Bristol, pe 4 iulie, până la plimbări pe unul dintre cei mai uimitori gheţari din Alaska, de la rafting împreună cu părinţii şi copiii ei, până la o excursie impresionantă, la vânat de caribu, cu tatăl ei, toate sunt prezentate în emisiune.
<iframe width="633" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/pA1Dxf7Uu_c?rel=0" frameborder="0" allowfullscreen></iframe> ŞOC Cei care se mută în Alaska trebuie să se familiarizeze cu lipsa luminii. Întunericul durează jumătate de an În oraşul Borrow din Alaska, cea mai nordică localitate a Statelor Unite, situată la doar 1.300 de mile de Polul Nord, soarele apune la sfârşitul lui noiembrie şi nu apare pe cer până la sfârşitul lui ianuarie. Pentru cei care nu au organismul obişnuit cu asta, o noapte continuă poate părea un adevărat coşmar. "Alaska este un loc extrem. Iarna se face foarte întuneric şi rămâne aşa pentru foarte mult timp. Este dramatic", povesteşte pe blog Elise, o artistă care s-a mutat în Alaska. În ciuda acestei probleme, ea spune că iubeşte Alaska pentru energia pe care i-o dau zilele de vară în care soarele parcă nu apune deloc. În ger cu mâinile goale Atunci când trăiesc în mediul rece, oamenilor li se adaptează organismul, li se reglează metabolismul şi percep frigul cu totul altfel. Astfel, degerăturile şi chiar mortalitatea vor fi mai mici atunci când un val de frig va lovi un oraş cu temperaturi scăzute. Verkhoyansk, aflat în Rusia, un orăşel în care temperaturile ajung la -60 de grade, este situat la doar câteva ore de Cercul Polar Arctic. Konstantin, locuitor al oraşului şi fiu al unui nomad, i-a povestit unui reporter al publicaţiei "Spiegel" că atunci când este mai cald de -65 de grade vânează fără mănuşi. A adăugat, însă, că sunt multe zile în care vânatul cu mâinile goale este exclus. Rezidenţii unor astfel de oraşe se adaptează şi unor realităţi care vin odată cu frigul şi pe care turiştii, de exemplu, le-ar putea omite. Cei care vin în Oymyakon sunt avertizaţi să nu poarte ochelari, pentru că aceştia vor îngheţa şi se vor lipi de faţă. În plus, locuitorii ţin motoarele maşinilor deschise toată ziua pentru ca acestea să funcţioneze. Un student din Republica Moldova, în Alaska Andrei a povestit pe blogul său cum a petrecut o vară în Alaska. A fost o perioadă în care a muncit pentru a strânge bani. A ajuns în Alaska fără să ştie prea multe despre ţinut. A lucrat în Petersburg, Alaska, un oraş de numai 3.500 de locuitori, unde trebuia să ucidă crabi uriaşi. "Cel mai plăcut era să munceşti cu furtunul cu apă caldă, ne mai încălzeam şi ne mişcam. Dacă ai o muncă sedentară, nu poţi să rezişti mult timp", spune el despre cel mai friguros stat american.
<iframe width="633" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/-vea8rebF0M?rel=0" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>