Libanul s-ar putea confrunta foarte curând cu o criză alimentară majoră din cauza problemelor de natură financiară cu care se confrută în contextul pandemiei de Covid. Anunțul a fost făcut chiar de premierul țării, Hassan Diab.
Libanezilor le va fi dificil să-și cumpere chiar și pâinea cea de toate zilele, a atras atenția Hassan Diab, într-un editorial din Washington Post.
Premierul libanez a solicitat SUA şi Uniunii Europene să înfiinţeze un fond de urgenţă destinat țărilor din Orientul Mijlociu, din banii căruia să ajute aceste state să treacă peste criză.
În caz contrar, Hassan Diab avertizează că Europa se va confrunta cu un nou val de emigrație provocat de foamete
Statul libanez se afla într-o criză profundă chiar înainte de izbucnirea pandemiei de COVID-19 după ce moneda locală s-a devalorizat puternic în luna octombrie. Din cauza inflației și a șomajului care au crescut amețitor, Libanul a intrat în faliment de stat în luna martie.
Astfel, prețurile produselor din import, inclusiv a alimentelor care asigurau maiu bine de jumătate din necesarul populației, s-au dublat, iar Libanul se confruntă cu riscul unei crize alimentare majore. .
Premierul a arătat că mulți libanezi au renunțat la carne, fructe și legume și se hrănesc doar cu pâine pe care, în curând s-ar putea să nu și-o mai permită. Cea mai mare parte a grâului importat de Liban pentru alimentația populației provine din Ucraina și Rusia, state care au restricționat exporturile de cereale.
Hassan Diab a preluat funcţia de premier anul acesta cu susținerea Hezbollah, grupare şiită promovată de Iran și aliații săi.