"Oamenii nu au curajul să se gândească la ceea ce vor"

Românii sunt nefericiţi pentru că nu îşi alocă timp să se gândească la ei şi la dorinţele lor. Un trainer de dezvoltare personală vrea să schimbe această paradigmă.

Românii se simt trişti, demoralizaţi, încordaţi şi obosiţi, fiind printre cei mai nefericiţi locuitori ai Uniunii Europene, arăta un studiu european publicat în octombrie anul trecut. Clasamentul era condus de nordici, care se declarau liniştiţi şi calmi.

Explicaţia nefericirii românilor ar fi faptul că nu îşi acordă timpul necesar pentru a reflecta la ceea ce îşi doresc cu adevărat. Mihail Muşat, un trainer în vârstă de 31 de ani, vrea să schimbe această paradigmă prin cursuri de dezvoltare personală.

Românii se plâng de ceea ce nu mai vor

"Dezvoltarea personală este un cadru în care să ne alocăm timp nouă, să ne întrebăm cine suntem şi ce vrem să facem", explică Mihail Muşat, care se defineşte drept trainer, coach şi autor. Are 31 de ani şi, în urma unor experienţe revelatoare pe care le-a trăit ca student şi ca membru al unei organizaţii nonguvernamentale, unde a participat la multiple sesiuni de dezvoltare personală, s-a decis să apese butonul care le va readuce românilor zâmbetul pe buze.

"Oamenii nu au curajul să se gândească la ceea ce vor, ci să se plângă de ceea ce nu mai vor. Iar asta se răsfrânge la nivel emoţional, fizic, şi la relaţiile cu cei din jur", susţine tânărul, subliniind că, deşi sună simplu, este o provocare pentru oameni să-şi aloce timp şi spaţiu doar pentru ei. Un impediment ar fi chiar cultura în care am fost crescuţi, care nu pune accent pe cunoaşterea de sine.

"Din această lipsă se nasc disfuncţionalităţi: cei mai vizibili pe stradă sunt oamenii nefericiţi şi rătăciţi, prinşi în gânduri", adaugă Mihail Muşat, precizând că efectele negative se răsfrâng şi asupra stării de sănătate. Un argument care susţine asta este numărul ridicat de cazuri de gastrită, boală care apare din cauza stresului şi a nemulţumirii acumulate zilnic.

Odată ce o persoană conştientizează gradul crescut de nemulţumire din propria viaţă şi se decide să schimbe ceva, primul pas de urmat, în viziunea trainerului, este să-şi aloce timp. "Să se gândească cine este, ce îşi doreşte de la viaţă, care sunt valorile sale fundamentale". După ce stabileşte asta, "omul se responsabilizează", spune Muşat. Apoi caută soluţii. Aici intră în scenă trainerii de dezvoltare personală, care au o colecţie de metode prin care rezolvă nemulţumirile fiecăruia.

Temerile, stavila schimbării

Parcursul nu este însă atât de simplu pe cât ar putea părea. Şi asta pentru că, spune tânărul coach, mulţi oameni sunt măcinaţi de temeri, mai ales de cea de eşec, care constituie pilonul de rezistenţă în faţa schimbării. În plus, odată ce merg la cursuri de dezvoltare personală, oamenii trebuie să-şi dorească schimbarea, să se implice activ, să fie pregătiţi să evolueze singuri.

Trainerul propune câţiva paşi de urmat pentru rezvolvarea nemulţumirilor cotidiene:

SPUNEŢI STOP. Cel mai important este ca fiecare să se oprească din iureşul zilnic, să respire adânc şi să se întrebe care sunt dorinţele lui şi ce vrea să facă mai departe, spune trainerul.

ALEGEŢI O NOUĂ DIRECŢIE. După ce identifică nevoile şi dorinţele lor, dar şi sursele de nemulţumire, oamenii trebuie să se smulgă din relaţia care nu le face bine - fie că este vorba de posesivitatea părinţilor, de un job care îi face nefericiţi sau de o relaţie care nu este satisfăcătoare.

CĂUTAŢI SOLUŢII. Chiar şi simplele discuţii cu prietenii pot genera soluţii, explică Mihail Muşat. Iar căutarea pe internet sigur va releva cursuri de specialitate care pot fi urmate şi care sunt, în general, personalizate pe anumite probleme. Cei care îşi permit, pot apela la ajutorul unui coach, servicii al căror cost ajunge chiar şi la 600 de euro în România.

LĂSAŢI RADARUL DESCHIS. "Dacă eu ştiu ce vreau de la viaţa mea şi am radarul deschis să capteze informaţii din jur şi să transmită intenţii, vor apărea şi oportunităţile", susţine trainerul, care adaugă că ţine de fiecare în parte cum să ştie să speculeze şansele.

EVALUARE ŞI INTERACŢIUNE. Deşi nu sunt uşor cuantificabile, rezultatele cursurilor de dezvoltare personală sunt vizibile în raportarea la cei din jur, în setarea de obiective şi în dorinţa de schimbare. "Este uimitor că oameni de 40-50 de ani au făcut asta", conchide trainerul.

OPINII "Dezvoltarea personală este un cadru în care ne alocăm timp nouă. Asta e o provocare.“

"Pe stradă, oamenii sunt nefericiţi, rătăciţi, prinşi în gânduri, acumulează nemulţumire.“ MIHAIL MUŞAT, trainer şi coach

CURRICULUM VITAE

Mihail Muşat, trainer şi coach de 10 ani

  • Mihail Muşat are peste 2.000 de ore de training în portofoliu. La finalul lunii mai organizează seri de "Claritate şi Acţiune", în cadrul cărora îi ajută pe oameni să rezolve dilemele care îi frământă. Participarea costă 70 de lei de persoană. Iar sâmbătă, 28 mai, pune la cale o aventură de-o zi "Calea spre potenţialul tău maxim", un seminar care costă 200 de lei.
  • Despre alte evenimente pe care le organizează trainerul puteţi afla pe site-ul acestuia - www.musat.com.ro.
  • Mihail Muşat a scris şi două cărţi: "Eu cine sunt" şi "Acum", în care îi provoacă pe cititori să se descopere şi să-şi regleze relaţia cu sine. Spune că e motivat de posibilitatea de a le arăta oamenilor metodele prin care îşi pot atinge potenţialul. Dezvoltarea personală a devenit pentru el un stil de viaţă în facultate, la începutul anilor 2000, când a descoperit importanţa feedback-ului şi a interacţiunii eficiente cu ceilalţi. Mai a les că pornise cu handicapul tânărului supraprotejat de părinţi şi i se părea imposibil să se descurce singur.